Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Keď si dizajnér zariaďuje štúdio: Farby a flexibilný priestor!

Dizajnér Yinka Ilori spolupracoval s britským architektom Samom Jacobom na výraznej premene jeho londýnskeho štúdia a kancelárie.

Flexibilný priestor

Industriálny interiér dvojica premenila na živý a flexibilný priestor plný farieb. „Chceli sme prehodnotiť, čo je to umelecké štúdio a pozrieť sa, ako by sme mohli experimentovať s priestorom, aby sme vytvorili flexibilné a multifunkčné prostredie, ktoré by mohlo reagovať na rôzne potreby,“ povedal pre portál dezeen.com Ilori. Jeho kolega Jacob vyzdvihol pohľad dizajnéra, ktorý sa na štúdio díva, ako na priestor na tvorbu, ale aj na zdieľanie a komunikáciu.

Celý priestor definujú jasné farebné tóny, ktoré sa často vyskytujú v jeho inštaláciách nábytku a umeleckých dielach. Interiér je tiež rozdelený do troch odlišných zón. Tieto priestory, ktoré budú využívané ako kancelária, výstavná plocha a archív s kuchyňou, sú rozdelené závesmi a posuvnými dverami tak, aby sa dali spojiť do veľkého priestoru.

„Cieľom bolo vytvoriť odlišné oblasti v priestore. To sa nám podarilo  využitím rôznych materiálov od pevných stien, posuvných dverí, plsti a priesvitných závesov, aby existovala flexibilita v spôsobe usporiadania priestoru,” vysvetlil Jacob pre spomínaný portál. „Navyše spôsob, akým Yinka používa farby, má skutočný vplyv na definíciu, organizáciu a dojem z priestoru“ dodal spoluautor.  

Keď si autori rozumejú

Yinka Ilori tiež pokračoval, že aj napriek odlišným zónam bolo cieľom vytvoriť priestor, ktorý by mohol byť otvorený i členený podľa aktuálnych potrieb. „Do mojej kancelárie sme použili množstvo priesvitných a pevných závesov, ako aj veľké posuvné dvere, čo znamená, že všetky priestory môžu byť prepojené alebo môžeme oddeliť rôzne oblasti. Farbu sme použili aj na definovanie funkcie priestoru, takže môjmu tímu a mojej pracovnej oblasti dominuje ružová, zatiaľ čo spoločné priestory a výstavné priestory sú modré a žlté,“ dodal.

Ilori verí, že spolupráca s Jacobom vyústila do jedinečnej kancelárie, ktorá maximálne využíva priestor. „Sam a ja máme veľa spoločného, pokiaľ ide o našu estetiku dizajnu, takže to bola naozaj zaujímavá skúsenosť, že sme sa mohli podeliť o naše nápady. Obaja sme boli schopní vidieť veci cez perspektívu a špecializáciu ostatných, čo viedlo k tomu, že sme vytvorili niečo naozaj jedinečné,“ tvrdí.

Duo strávilo veľa času spoločnými rozhovormi, aby štúdio čo najviac prispôsobili špecifickým požiadavkám i štýlu dizajnéra. „Práve prostredníctvom týchto diskusií sme boli schopní navrhnúť dizajn tak, aby bol čo najpraktickejší a mohol skutočne fungovať ako súčasné štúdio,“ uzavrel Yinka Ilori.

Vedeli by ste si predstaviť prácu v podobnom interiéri? Napíšte nám do komentára váš názor.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 3x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie