Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Claesson Koivisto Rune vytvorilo novú verziu stoličky z 30. rokov minulého storočia

Švédske štúdio Claesson Koivisto Rune a česká nábytkárska spoločnosť TON reinterpretovali stoličku z 30. rokov 20. storočia navrhnutú rakúskym architektom Josefom Hoffmannom. A to nie je všetko!

Súčasný škandinávsky minimalizmus

Švédske štúdio sa rozhodlo aktualizovať Hoffmannovu pôvodnú stoličku A811, aby jej dodali súčasný severský charakter. Spoločnosť TON sa tiež rozhodla poveriť dizajnérov vytvorením rozšírenej, komerčne dostupnej kolekcie. Kolekcia, ktorá nesie názov 822, pozostáva z jedálenskej stoličky, dvoch typov kresiel, barovej stoličky a nízkej stoličky.

„Kolekcia sedacieho nábytku vznikla vďaka spolupráci so švédskym štúdiom Claesson Koivisto Rune. Je založená na princípoch modernistického modelu A 811 Josefa Hoffmanna z roku 1930. Ten švédski tvorcovia posunuli smerom k súčasnému škandinávskemu minimalizmu,“ uvádza spoločnosť TON na stránke ton.eu.

 Evolúcia, nie revolúcia

Obnovený dizajn stoličky Josefa Hoffmanna kopíruje kruhovú perforáciu, ktorá sa pri pôvodnom kuse objavovala na operadle. V novom prevedení tvorí perforovanie väčší počet menších kruhových otvorov na operadle i na sedadle. Podľa českej nábytkárskej spoločnosti navrhlo Claesson Koivisto Rune svojráznu verziu. „Navrhli svojráznu verziu, ktorá v proporciách viac pracuje s prirodzeným tvaroslovím technológie ručného ohýbania dreva a dostáva unikátny charakter vďaka grafickej kruhovej perforácii v preglejkovom sedadle a operadle. Tieto dizajnové princípy sú posunuté do podoby stoličky, kresla, lounge kresla, barových stoličiek a nízkej stoličky,“ vysvetľuje spoločnosť TON.

„História ohýbaného nábytku je evolúcia, nie revolúcia. Kolekciu 822 sme navrhli tak, aby pokračovala v jeho príbehu. Aby pretrvala ďalšie generácie,“ cituje Claesson Koivisto Rune spomínaná stránka.

Ktorý kúsok z kolekcie 822 vás oslovil najviac? Napíšte nám do komentárov, kde v domácnosti by ste ho využili najviac.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 3x
  • 2x
  • 3x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie