Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

PETA vyhlásila výzvu na vytvorenie vegánskej vlny s odmenou milión dolárov

Organizácia PETA vyhlásila výzvu Vegan Wool Challenge, v ktorej vyzýva dizajnérov a výskumníkov, aby vyvinuli vegánsku alternatívu ovčej vlny s menším dopadom na životné prostredie.

Alternatíva k ovčej vlne

Podľa neziskovej organizácie zastupujúcej práva zvierat, musí materiál spĺňať všetky vlastnosti vlny. Alternatíva k ovčej vlne by mala mať totožný vzhľad a textúru. Na jej povrchu sa nesmú vytvárať žmolky či uvoľňovať jednotlivé vlákna. Okrem spomenutých vlastností je však pre organizáciu PETA rovnako dôležitá aj funkčnosť. Vegánska vlna by preto mala neutralizovať zápach, udržiavať teplo a odvádzať vlhkosť. Autori musia tiež myslieť na udržateľnosť a možnú recykláciu či rozložiteľnosť tohto materiálu. Materiál by nakoniec mal byť použiteľný na bežnú výrobu odevov.

Po splnení uvedených požiadaviek musí materiál prijať a zaradiť do predaja jedna z významných módnych značiek. To znamená aj nároky na výrobu vegánskej vlny v dostatočnom množstve.

Dizajnér, ktorému sa podarí splniť kritériá uvedené oficiálnou stránkou organizácie peta.org, získa aj finančnú odmenu vo výške milión dolárov.

Boj proti klimatickej kríze

„Od jabĺk a konope až po kombuchový čaj a kaktusy – zdá sa, že neexistuje žiadna hranica pre to, čo môžu dizajnéri použiť na vytvorenie nádherného oblečenia a doplnkov bez zvierat,” uviedla pre spomínaný web Tracy Reimanová, výkonná viceprezidentka PETA. “PETA je veľmi rada, že môže ponúknuť inovatívnym mysliteľom veľkú podporu, ktorá ochráni ovce, posunie módu vpred a pomôže zastaviť zhoršovanie životného prostredia spôsobené živočíšnym poľnohospodárstvom,“ dodala.

Podľa organizácie PETA je k dispozícii množstvo odolných a teplých tkanín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu a vytvorenie udržateľnej vegánskej vlny by mohlo pomôcť zmierniť utrpenie a bojovať proti klimatickej kríze. Vlnársky priemysel totiž produkuje obrovské množstvo metánu, eroduje pôdu a znečisťuje vodné toky.

Presné informácie o pravidlách súťaže sa dozviete na stránkach organizácie PETA peta.org.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie