Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Poznáme víťazný návrh nových vozidiel lanovky na Petřín

Medzinárodnú súťaž pre novú podobu vozidiel lanovky na Petřín vyhral návrh štúdia Anna Marešová Designers.

Medzinárodná účasť

Dopravný podnik hlavného mesta Prahy plánuje podľa oficiálnej stránky dpp.cz do konca kalendárneho roka vyhlásiť verejnú súťaž na nákup nových vozidiel, ktorej súčasťou bude i víťazný návrh ich dizajnu.

Vedeli ste, že? Do súťaže, o ktorej sme vás v informovali aj na našom webe, sa zapojilo 26 tímov, z toho 10 tímov zo zahraničia.

Zadaním súťaže bolo vypracovanie návrhu nového dizajnu karosérie i interiéru vozidla lanovky na pražský Petřín. Odborná porota v zložení Gerhard Nüssler, Jan Dědek, Jiří Pelcl, Adam Scheinherr a Anna Švarc nakoniec vybrala návrh štúdia Anna Marešová Designers. Na druhom mieste skončil návrh rakúskych štúdií Spirit Design, Döllmann Design a Architektur ZT. Tretie miesto obsadilo české štúdio Aufeer Design.

Čisté riešenie a nadčasovosť

Víťazný projekt oslovil porotu predovšetkým čistým riešením, nadčasovosťou a premysleným dizajnom. Okrem toho vyzdvihla aj dôraz autorov na zážitok zo samotnej jazdy a fakt, že návrh reagoval na všetky požiadavky. Maximálny zážitok a výhľady na českú metropolu zabezpečuje presklenie kabín. Praktickým prvkom je možnosť sklopenia všetkých sedačiek.

„Lanovku máme spojenú s Prahou, Petřínom a aj detstvom a tak sme k návrhu pristúpili s rešpektom ako k jej odkazu, tak aj miestu. Zároveň však chceme, aby bola komfortná a technologicky vyspelá,“ uviedla Anna Marešová v príspevku na sociálnej sieti Instagram.

„Chceli sme sa vyhnúť športovému či okázalému vzhľadu a zvolili sme cestu udržateľného a funkčného dizajnu. Maximalizovali sme výhľad a vytvorili odhalenú a vzdušnú podobu lanovky pre čo najlepší pocit z jazdy. Veríme, že bude dobre slúžiť ľuďom a baviť ich minimálne ďalších 30 rokov,“ dodala podľa spomínaného portálu šéfdesignérka návrhu.

Ako vyzerali vozidlá lanovky, ktoré slúžili doteraz?

Nové vozy by mali byť spustené do prevádzky koncom roka 2024. A ako víťazný návrh pôsobí na vás? Podeľte sa o vaše dojmy v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie