Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Výstava Terra Alba predstavuje súčasnú podobu českého porcelánu

Moravské múzeum v Brne otvorilo výstavu s názvom Terra Alba, ktorá predstavuje novú vlnu českého porcelánu.

Súčasný obraz porcelánu

Medzi vystavenými kúskami je možné vidieť unikátne umelecké diela, ako aj sériovo vyrábané predmety z porcelánu. Ako napovedá názov výstavy, charakteristickým prvkom spájajúcim exponáty je biela farba. „Názov výstavy so sebou nesie nielen charakteristickú farbu, vedomie obsiahlej histórie a spojenie s objaviteľskými cestami, ale zároveň poukazuje aj na jej hlavný princíp, teda „mapovanie“ krajiny súčasného porcelánu,“ uvádza Moravská galéria na oficiálnom webe moravska-galerie.cz.

Kurátor výstavy Radek Wohlmuth považuje za základný referenčný bod rok 2002. V tomto roku v Prahe vznikol prvý design shop štúdia Qubus, ktorý sa stal platformou nastupujúcej generácie autorov zameranej na obsahový či konceptuálny dizajn. „Ten sa premietol do tvorby porcelánu do tej miery, že sa tento tradične vnímaný materiál stal významným prostredníkom pre presadzovanie „novej kreatívy“, ktorej základom je často príbeh ukotvený v osobnej mytológii a dejinnej skúsenosti,“ vysvetlil.

Nabúranie stereotypov

Viac ako dvadsaťpäť autorov predstavuje aktuálny obraz tohto média a ponúka pohľad aktuálnej témy, akými sú ekológia, udržateľnosť či inklúzia. „Ťažisko expozície tvorí predovšetkým realizácia z posledných desiatich rokov tak, aby sa do nej zreteľne prepísali súčasný stav, vzájomný kontext, spôsoby nakladania s tradíciou, ale aj aktuálny životný pocit. Zameriava sa na ten druh autorského dizajnu, ktorý má schopnosť otvárať témy, reinterpretovať a nabúravať zažité stereotypy,“ dodáva kurátorský text na spomínanej stránke.

Zoznam autorov: Ema Auri, Michal Bačák, Jakub Berdych Karpelis, Luisa Bělohlávková, Tomáš Černý, Adéla Fejtková, Tereza Hrušková, Martina Hudečková, Prokop Chludil, Karolína Jeřábková, Veronika Velčovská Jiroušková, Joo Kawasumi, Vendula Kvíz Radostová, Nonna Lorenz, Silvie Luběnová, Monika Martykánová, Helena Patelisová, Milan Pekař, Eva Pelechová, Daniel Piršč, Matěj Polách, Tereza Sluková, Klára Šumová, Antonín Tomášek, Quynh Trang Tran, Gabriel Vach, Maxim Velčovský, Silvie Vytvarová, Dirk Wright, Lenka Záhorková, Adam Železný, Martina Žílová.

 Za architektonickým riešením výstavy stojí Maxim Velčovský.

Pre viac informácií nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie