Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

V Japonsku začali riešiť krádeže bicyklov: S akým nápadom prišli?

Prieskum japonskej mestskej plánovacej spoločnosti TEPCO ukázal, že cyklisti v japonskom Kawagoe City majú problém zaparkovať svoje bicykle na turistických miestach v meste kvôli strachu z krádeže. Ako sa rozhodli riešiť tento problém?

Jednoduchá úschova bicyklov

Spoločnosť TEPCO začala experimentovať s novým uzamykateľným systémom na parkovanie bicyklov s názvom B-Cocoon, ktorý pomáha rýchlo a bezpečne skladovať bicykle. B-Cocoon je pevná skrinka na bicykle, ktorá umožňuje cyklistom oddychovať a pokojne si prezerať pamiatky. Ide o hodinové parkovisko, ktoré môže využiť ktokoľvek, ak sa zaregistruje ako bezplatný člen. Celý proces uľahčuje aj aplikácia.

B-Cocoon je vybavený dvojitým zámkovým systémom, konkrétne mechanickým zámkom a zámkom, ktorý je možné aktivovať práve prostredníctvom aplikácie. Cieľom tohto systému je predovšetkým zvýšenie bezpečnosti.

Parkovacia jednotka pre bicykle využíva držiak na bicykle Steady od Adventure Aid, vertikálny nástenný držiak bicyklov, ktorý používateľom umožňuje uložiť bicykel bez toho, aby ho zdvíhali.

Vedeli ste, že? V skrinkách je možné uložiť aj prilby a batožinu.

Stačí aplikácia

Ako prvý krok experimentu bolo 29. apríla 2002 umiestnených päť jednotiek v oblasti Koedo v Kawagoe. Očakáva sa, že 11. júna 2022 budú v tejto oblasti nainštalované ďalšie skrinky.

Ak chcú používať skrinky B-Cocoon, musia si používatelia stiahnuť špeciálnu aplikáciu a bezplatne sa zaregistrovať. Potom môžu nájsť voľnú jednotku v aplikácii. Následne budú môcť odomknúť dvere naskenovaním QR kódu a vyplnením prístupového kódu poskytnutého aplikáciou. Systém dvojitého zámku umožňuje užívateľom uzamknúť svoje bicykle manuálne aj digitálne, čím je zaistená maximálna bezpečnosť. Poplatok za parkovanie za prvých 30 minút je 200 jenov (1,45 eura) a potom 100 jenov každých 10 minút.

Uvítali by ste niečo podobné aj vo vašom meste? Napíšte nám do komentára pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 2x
  • 0x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie