Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Alex Zelina: Teráriá sú umenie, nielen rastlinka do domácnosti

Alex Zelina je všestranným umelcom, ktorého diela môžete obdivovať aj u vás doma. Rastlinné teráriá, alebo svety, ako ich nazýva, v sebe skrývajú množstvo príbehov. Prečítajte si, čo stálo za vznikom prvého terária a ako vyzerá práca Alexa Zelinu dnes.

Veľký svet v malom

Prvé terárium vzniklo ako spomienka na fotenie miniatúrnych postavičiek v lese spolu s jeho mamou. „Jedny Vianoce chcela, aby som jej priniesol malé postavičky, ktoré sa používajú pri vláčikoch. Niekde videla, že ich ľudia fotia a chcela to vyskúšať. Priniesol som ich a pri prechádzke lesom v južnom Francúzsku sme ich fotili. Bola to ohromná sranda. Vznikli krásne fotky, ktoré vyzerali najkrajšie na machu. Chcel som ich mať stále pred sebou. Tak vzniklo prvé terárium. Čaro internetu spôsobilo, že bol o toto moje hobby veľký záujem. O pár mesiacov sa z neho stala práca,“ hovorí Alex, pre ktorého sú teráriá umeleckým kúskom a nielen rastlinkou do domácnosti. „Rastliny sú iba nástrojom na stelesnenie krehkého ekosystému a životnosti,“ dodáva. 

Terárium
Zdroj foto: lexzelina.com

Ideálny darček pre každého

Svojou tvorbou sa prihovára skutočne každému. „Môže ísť o darček pre sedemročného chalana a takisto pre človeka, ktorý má takpovediac všetko,“ opisuje Alex svoju klientelu, ktorú tvoria aj firmy, ktoré chcú takýmto spôsobom obdarovať svojich zamestnancov. 

Vedeli ste, že? Alex sa okrem svojej umeleckej činnosti rád venuje záhradke, hoci iba na balkóne. Sníva o ateliéri a dome z hliny a preto študuje rôzne postupy k takejto stavbe.

Alex Zelina: Teráriá sú umenie, nielen rastlinka do domácnosti

Postavičky v teráriách mu dodávajú jedinečnosť. Najčastejšie požiadavky klientov sa spájajú práve s nimi. „Ľudia chcú, aby sa postavička najviac podobala obdarovanej osobe. Ďalej sú to rôzne zvieratká, športy, aktivity, ale aj budovy či nápisy,“ vysvetľuje Alex. 

Obri 

Ďalším zaujímavým projektom sú The Giants alebo Obri. „Sú to tvory, ktoré s nami žijú už od vzniku Zeme a sú našimi strážcami. Občas sa prebudia, ale rozumie im iba ten, kto naozaj počúva Zem a pristupuje k nej s citom. S príbehom a poéziou k Obrom mi pomohla úžasná rozprávkarka Paula Belická,“ hovorí Alex, ktorý chcel vytvoriť produkt, ktorý by bol rozprávkový a vytvorený z poézie. 

Obri
Zdroj foto: lexzelina.com

Aj veľké príbehy sa niekedy začínajú na maličkostiach. Alex Zelina sa venuje aj iným mnohým projektom. Okrem tvorby rastlinných terárií a zelených stien, až po umelecké inštalácie. Ak sa chcete o týchto projektoch dozvedieť viac, určite si prečítajte aj pokračovanie rozhovoru na našom webe.

Pre ďalšie portréty zaujímavých ľudí a ich prác nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach. 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 3x
  • 4x
  • 9x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie