Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Letisko Seattle-Tacoma čaká rozšírenie: Ako bude vyzerať?

Architektonické štúdiá Miller Hull Partnership a Woods Bagot odhalili plány na rozšírenie medzinárodného letiska Seattle-Tacoma.

Súhra prostredí

Miller Hull Partnership a Woods Bagot budú spolupracovať s prístavom Seattle na rozšírení letiskovej haly C s rozlohou 13 520 metrov štvorcových.

Sochársky stĺp a veľké schodisko obložené Duglaskou tisolistou z miestnych zdrojov budú stredobodom rozšírenej haly. Stĺp bude obsahovať vyrezávané dekoratívne geometrické tvary. Podľa zainteresovaných architektonických štúdií bude hlavné schodisko letiska ústredným bodom rozšírenia s dizajnom, ktorý preberá materiály a formy severozápadného Pacifiku.

„Interiér haly bude súhrou prostredí, ktoré sú definované ako miestnou energiou, tak prepojením s prírodnou krajinou,“ vysvetlili podľa portálu dezeen.com Miller Hull a Woods Bagot.

Množstvo služieb a vybavenia

Štyri ďalšie poschodia nad existujúcou halou letiska poskytnú cestujúcim celý rad služieb a vybavenia.

Tieto ďalšie poschodia budú totiž zahŕňať jedálenské a obchodné priestory, ako aj medzináboženské modlitebne a meditačné miestnosti, ošetrovňu a salónik s rozlohou 1 858 štvorcových metrov pre Alaska Airlines. Vzhľadom na výšku rozšírenia sa rozšíria aj výhľady na letisko a okolité Olympic Mountains.

Uprostred haly sa bude nachádzať trhovisko podľa vzoru farmárskych trhov v Seattli. Jeho súčasťou bude bar, rôzne predajné kiosky a priestor pre hudobníkov.

Mysleli aj na životné prostredie

Drevené prvky budovy C Concourse Expansion boli navrhnuté ako súčasť udržateľného projektového rámca prístavu Seattle, ktorý sa zaväzuje k udržateľnejšej infraštruktúre. Súčasťou rozšírenia budú aj strešné fotovoltaické panely a elektrochromatické zasklenie okien.

Podľa Millera Hulla a Woodsa Bagota bude rozšírenie zahŕňať aj systémy na vykurovanie a ohrev teplej vody bez fosílnych palív, ako aj zariadenia na umývanie riadu pre predajcov, ktorí budú mať v úmysle znížiť dopyt po jednorázovom riade a armatúrach s nízkym prietokom vody.

Architektonické firmy na záver uviedli, že stelesnené stratégie znižovania uhlíkovej stopy a princípy biofilného dizajnu budú tiež definovať plánované rozšírenie letiska.

Výstavba by sa mala začať v lete tohto roku, pričom hlavné práce sa majú začať v polovici roka 2023. Očakáva sa, že rozšírenie bude dokončené v roku 2027.

Pre viac zaujímavých informácií z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie