Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Alex Zelina: Teší ma, keď ma oslovia s niečím nekonvenčným

Alex Zelina je umelcom, ktorý okrem rastlinných terárií pracuje aj na množstve iných, rovnako zaujímavých projektoch. Prečítajte si viac o tvorbe zelených stien, umeleckých inštalácií aj spoluprácach so známymi značkami.

V interiéroch vytvára zelené steny, ktoré v sebe nesú zakaždým jedinečný príbeh. „Všade na internete narazíte na klasické machové steny. Úprimne nerozumiem, čo na nich ľudia vidia. Preto som chcel vytvoriť stenu, či skôr obraz, ktorý by bol omnoho prepracovanejší. Jedná sa skôr o krajinu, na ktorú sa pozeráte z vtáčej perspektívy, ako o machový obraz. Ponúka tiež neobmedzené možnosti toho, čo stvárniť a koľko situácií a prostredí sa dá vytvoriť,“ vysvetľuje Alex, ktorý vnáša život aj do spomínaných terárií. 

Zelené steny s príbehom 

Zelené steny ale nie sú jediným prvkom v interiéri, ktorému sa venuje. V jeho portfóliu nájdete aj kvetináče na mieru či iné rastlinné dekorácie. „Je toho skutočne veľa, čo sa dá vytvoriť z rastlinnej tematiky. Veľkým plusom je, že zdieľam ateliér s kamarátom Viktorom, ktorý rád pracuje s drevom a inými materiálmi. Vie z nich vytvoriť doslova čokoľvek. Rovnako ma teší, keď interiéroví dizajnéri popustia uzdu svojej fantázii a oslovia ma s niečím nekonvenčným. Dúfam, že to bude z roka na rok odvážnejšie,“ dodáva Alex. 

Machová stena
Zdroj foto: zelinaworld.com on Shutterstock

Technológie verzus príroda

Ani tu však jeho aktivity nekončia. Svedčí o tom aj posledná inštalácia s názvom Wax Worm, ktorú ste mohli vidieť počas Bielej Noci 2020 na Tyršovom nábreží. „Spoločne s kamarátom Radovanom Drangom vytvárame objekty z káblov a prírodných materiálov. Je to „červík“ vytvorený z káblov a lián. Má 6 metrov a vychádza zo zeme. Našli sme sa v spoločnej myšlienke, ktorú rozvíjame v našich prácach. A síce, že technológie nám začínajú byť prirodzenejšie ako príroda,“ hovorí autor a dopĺňa. „Príroda sa musí adaptovať na nové podmienky a jej dni sú na konci. Začínajú sa tvoriť nové formy života z technológií a odpadových dát,” vysvetľuje Alex.

Spolupráce so zvučnými značkami 

Počas svojej kariéry mal možnosť pracovať aj s takými značkami akými sú Redbull, DM drogéria či Kaufland. „Rád pracujem na reklamách, pretože sú to komplexnejšie projekty, kde sa môžem viac vyhrať. Požiadavky firiem vždy vychádzajú z mojej samotnej roboty. Preto boli pre mňa zatiaľ vždy radosťou,“ hovorí Alex, ktorý svoje zručnosti učí aj iných v rámci workshopov. „Učím ľudí, ako si urobiť vlastné terárium. Je to zábava, najmä, keď sa dostaneme k pasáži s postavičkami, tam vidím, ako sa v ľuďoch prebudí kreativita,“ uzatvára Alex.

Chcete sa dozvedieť o ďalších zaujímavých ľuďoch a ich práci? Nezabudnite sledovať naše sociálne siete. 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie