Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Vyhliadka Nebušické oko láka unikátnym tvarom i prostredím

Neďaleko Prahy, v mestskej časti Nebušice, vznikol objekt s názvom Nebušické oko. Pozrite sa s nami na dielo študentov architektúry na ČVUT z ateliéru vedeného Hanou Seho a Jiřím Poláčkom.

Nebudí prílišnú pozornosť

Za návrhom Nebušického oka stoja študenti Ján Čech, Klára Fólová, Max Goldberg, Sophia Kačena, Veronika Cirmonová, Nikol Zelmanová, Johana Zafarová. Podľa ich slov vychádza dizajn ich projektu zo špecifického rázu krajiny.

„Naším cieľom bolo vytvoriť rozhľadňu, ku ktorej sa ľudia budú radi vracať a vytvoria si k nej pozitívny vzťah aj tí najmenší. Nekonvenčná povaha projektu vychádza zo špecifického rázu krajiny. Lokácia uprostred polí v miernom svahu s jednostranne orientovaným výhľadom na mesto otvoreným už pri pohľade z krajiny nabáda k horizontálnemu riešeniu, ktoré na seba v krajine nepúta prílišnú pozornosť,“ vysvetľujú autori podľa fa.cvut.cz v anotácii.

Nebušické oko je vyhliadkou, ktorá sa nachádza uprostred polí a vedú k nej dve poľné cesty obklopené alejou z čerešní a orechov. Lokalita ponúka návštevníkom výhľady na panorámu mestskej časti Nebušice i vzdialenejšie dominanty Prahy. Aj preto nie je objekt zbytočne vysoký.

Nekonvenčná hojdačka

 „Oko zapadá do okolia, pôsobí ľahko a je transparentné. Jeho tvar určujú ohýbané drevené nosníky stretávajúce sa na horizontálnej osi. Hravosť podporuje skrytý mechanizmus umožňujúci pohyb objektu do strán a vychýlenie jeho zvislej osi. Hlavnú nosnú konštrukciu Oka tvorí 20 ohýbaných BSH profilov, 18 vnútorných profilov je zo smrekového dreva a 4 krajné profily zo smrekovcového dreva,“ uvádza k projektu stránka 1-1lab.cz.

Odolnosť profilov zabezpečujú krycie lamely zo smrekovca. V priečnom smere sú hranoly zas spojené nerezovými svorníkmi. „Pohybový mechanizmus tvoria dva pogumované valce, po ktorých sa objekt kolíše. Konštrukcia je doplnená radom oceľových prvkov, ktoré zabraňujú vysunutiu Oka z mechanizmu valcov,“ dodáva stránka, ktorá hovorí o konštrukcii ako o nekonvenčnej hojdačke, či ráme v krajine, ktorý má neobyčajný organický tvar.

Prístup k tomuto unikátnemu dielu je zdarma a neobmedzený počas celého dňa. Napíšte nám do komentára, či by ste sa pri návšteve Prahy išli pozrieť aj na Nebušické oko.  

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie