Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Výstava v Helsinkách poukazuje na ideál rovnosti v dizajne

V Design Museum v Helsinkách otvorili výstavu venovanú fínskemu dizajnu poukazujúcu na rovnosť. Pozrite sa s nami na Design for Every Body.

Ideál rovnosti

Podľa múzea výstava poukazuje na prepojenie dizajnu a rovnosti v minulom storočí. „Skúma ideál rovnosti v niektorých z najslávnejších ikon fínskeho dizajnu, ako aj v menej známych projektoch. Na tejto výstave sa minulosť a súčasnosť dizajnu približujú k rovnakým otázkam: Kto môže navrhovať a za koho podmienok? Pre koho navrhujú? Koho dielo je viditeľné, koho hlas počuť?“ uvádza múzeum na oficiálnej stránke designmuseum.fi.

Na výstave nájdete predmety, ktoré z pohľadu dnešnej doby pôsobia zábavne, smiešne či dokonca poburujúco. „Stereotypov, rasizmu a exotiky je veľa. Zahrnutie provokatívnych exponátov nie je bezproblémové a o obrázkoch, ktoré podporujú škodlivú predstavivosť, sa vedú polemiky. Mali by byť vôbec v centre pozornosti?“ pýta sa v texte múzeum a dodáva, že kurátorky výstavy si myslia, že chyby minulosti nemožno ignorovať.

Posolstvo do budúcnosti

Podľa nich sú vystavené práve preto, aby pripomínali, že na dosiahnutie rovnosti je potrebné identifikovať mocenské štruktúry a dosiahnuť vzájomný rešpekt, čo platí i pre dizajn. Okrem toho dodávajú, že chápanie rovnosti sa mení spolu so spoločnosťou. „Premisa vybudovaná predchádzajúcimi generáciami nie je dostatočná na to, aby zaručila rovnosť v budúcnosti a odborníci pôsobiaci v oblasti dizajnu musia neustále prehodnocovať svoje vlastné aktivity a chápanie, hoci úplná rovnosť sa nikdy nedosiahne,“ tvrdia kurátorky výstavy Kaisu Savola a Anna Vihma.

Na výstave, ktorá je otvorená počas celého leta až do 2. októbra 2022 môžete obdivovať celé spektrum dizajnových predmetov. Nájsť tu môžete šaty, šperky, nábytok či dekorácie. Napíšte nám do komentára, či by ste chceli navštíviť túto unikátnu výstavu.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie