Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Starú plynáreň zachránili pred demoláciou a premenili na kancelárie

Britské architektonické štúdio Foster + Partners vložilo demontovateľnú drevenú konštrukciu do nepoužívanej plynárne v Madride, čím vytvorilo flexibilnú kancelársku budova lemovanú stromami.

Starý objekt zachránili pred demoláciou

Projekt adaptívneho opätovného použitia s názvom Ombú si dáva za cieľ vytvoriť pracovný priestor pre španielsku energetickú spoločnosť Acciona a zachrániť existujúcu murovanú budovu pred demoláciou.

Vedeli ste, že? Budova architekta Luisa de Landechoa bola postavená v roku 1905. Spoločnosť Acciona ju kúpila v roku 2017.

„Projekt využíva existujúcu nosnú konštrukciu, ktorá podopiera šikmé oceľové väzníky. Historický plášť budovy bol pôvodný, aby sa zachovalo viac ako 10 000 ton pôvodných tehál a zmiernil sa vplyv na životné prostredie,“ uviedlo štúdio na oficiálnej stránke fosterandpartners.com.

Pôvodná budova bola vybavená viac ako 10 000 štvorcovými metrami kancelárií plných rastlín a drevených povrchov. Ľahká konštrukcia, ktorú štúdio vložilo do priestoru, je vyrobená z trvalo udržateľného dreva z miestnych lesov a umožňuje priestorovú flexibilitu a zároveň integruje osvetlenie či ventiláciu.

Zelená a udržateľná

Nové nádvorie ponúka možnosť práce vonku aj vďaka miernej madridskej klíme. „Nádvorie je prepojené s veľkým parkom s rozlohou 12 400 metrov štvorcových s 350 stromami s vonkajšími pracovnými priestormi a priestormi na neformálne stretnutia, ktoré sú chránené zelenými korunami stromov. Miestne druhy boli starostlivo vybrané, aby sa znížila spotreba vody, ktorá bude pochádzať z miestnych zdrojov. Nový zelený verejný priestor spája budovu s okolitou komunitou a vytvára pozitívny sociálny vplyv,“ vysvetľuje štúdio.

Keďže sa plynáreň nachádza v rušnej štvrti Arganzuela, umožňuje zamestnancom využívať aj priamy prístup k železničnej a autobusovej doprave a podporuje ich vo využívaní verejnej dopravy. Okrem toho autori dodávajú, že ide o jeden z najudržateľnejších projektov štúdia, ktorý je v súlade s Parížskou dohodou.

Vedeli by ste si predstaviť prácu v podobnom prostredí? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie