Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Výhrevná deka na solárny pohon? Prečo nie!

Mireille Steinhageová, absolventka Central Saint Martins, navrhla prikrývku na solárnu energiu vyrobenú z vodivej priadze. Pozrite sa s nami bližšie na tento unikátny produkt.

Udržateľnosť pre každého

Solárna prikrývka je solárne poháňaná vyhrievaná deka, ktorá vznikla v rámci výskumu spôsobov, ako sprístupniť produkty využívajúce obnoviteľnú energiu. Projekt Mireille Steinhageovej dostal názov People Power.

„Dôraz na osobnú zodpovednosť, pokiaľ ide o udržateľnosť, je veľký. Pre 14,5 milióna ľudí žijúcich v Spojenom kráľovstve v relatívnej chudobe, to však nie je jednoduché,” vysvetlila podľa portálu dezeen.com autorka projektu. „Títo ľudia možno nebudú schopní urobiť z udržateľnosti osobnú prioritu, aj keby chceli. Ak chceme realizovať udržateľnejšiu budúcnosť, udržateľnosť by mala byť dostupná pre každého,“ dodala.

Rôzne prototypy a odvážne plány do budúcna

Solárna deka sa dodáva so solárnym panelom, ktorý je navrhnutý na umiestnenie do okna na nabíjanie prenosnej batérie. Po nabití je možné batériu zapojiť do prikrývky alebo iných produktov, ktoré ich napájajú. Podľa autorky sa od klasických elektrických prikrývok odlišuje predovšetkým tým, že vyžaduje iba investíciu na jej kúpu.

Vedeli ste, že? Autorka začala pracovať na solárnej deke už v roku 2020.

Prikrývka je vyrobená z polyesterovej tkaniny a vodivej priadze, ktorá vytvára teplo. Mireille Steinhageová si materiály vybrala predovšetkým pre ich funkčnosť, efektívnosť, odolnosť i pre možnosť jednoduchej recyklácie.

Podľa spomínaného portálu autorka odhaduje, že Solar Blanket by sa mohla predávať za menej ako 10 libier. V súčasnosti má deka tri prototypy s rôznym napätím. Prikrývka s napätím 12 voltov sa zahrieva na približne 30 °C a pri plnom nabití funguje dve hodiny. Sprievodný solárny panel by mal fungovať  vo väčšine poveternostných podmienok.

Autorka má ambície rozšíriť projekt People Power o ďalšie cenovo dostupné produkty, ako je stolové svetlo alebo ventilátor. Hlavným dôvodom je fakt, že počas leta by nebola deka a solárny panel príliš využívané.

Aký je váš názor na projekt People Power? Vedeli by ste si predstaviť, že by ste Solar Blanket využili aj u vás doma? Napíšte nám do komentára.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 5x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie