Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Výstava v Mníchove hľadá prepojenie medzi dizajnom a olympijskými hrami

Múzeum dizajnu Die Neue Sammlung, pri príležitosti 50. výročia olympijských hier 1972 v Mníchove, otvorilo výstavu s názvom Designing for the Olympics, ktorá poukazuje na prepojenie dizajnu a olympijských hier.

Vizuálny a architektonický dizajn hier

Výstava sa snaží vyzdvihnúť prepojenie medzi dizajnom a olympijskými a paralympijskými hrami.  „Ako najväčšie športové podujatia na svete hry vždy priťahovali a boli hnacou silou inovácií. Nie sú to len medzinárodní športovci, ktorí súperia medzi sebou. Výrobcovia športového vybavenia sa tiež snažia predbiehať jeden druhého, pokiaľ ide o vybavenie športovcov, rovnako ako hostiteľské krajiny, pokiaľ ide o vizuálny a architektonický dizajn hier,“ vysvetľuje múzeum na oficiálnej stránke dnstdm.de.

Výstava mapuje minulosť i súčasnosť, ako aj výhľady do budúcnosti. Medzi vystavovanými kúskami tak nájdete napríklad boxerské rukavice z olympijských hier 1924 v Paríži, oštep Klausa Wolfermanna používaného pri tréningu v roku 1970 až po horský bicykel z Tokia 2020.

„Technické novinky v oblasti športovej obuvi a unikátne športové vybavenie, ako napríklad pretekársky invalidný vozík použitý v Rio de Janeiro 2016 alebo monoskibob Anny Schaffelhuber ukazujú, aký vývoj a inovácie sú inšpirované profesionálnym športom,“ uvádza múzeum.

Unikátne piktogramy i vybavenia izieb

Vedeli ste, že? Výstava tiež obsahuje kompletnú sériu historických piktogramov z olympijských hier v Tokiu v roku 1964, ktoré sa v Európe zachovali ako jediné v origináli.

Okrem grafických dizajnov či rôzneho športového vybavenia je možné na výstave Designing for the Olympics vidieť aj ukážky zariadenia izieb. To predstavuje napríklad sprchová jednotka Nizza, ktorú navrhli Günther Eckert a Werner Wirsing pre olympijskú dedinu na hrách v Mníchove v roku 1972. V neposlednom rade ide tiež o fotografie Sigrid Neubert a Karsten de Riese, ktoré prezentujú pohľad na architektúru, ako aj dojem zo špeciálneho dizajnu a atmosféry hier 1972.

Viete o niekom, kto by si túto unikátnu výstavu nemal nechať ujsť? Určite s ním nezabudnite zdieľať tento článok.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 6x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie