Dnes je 01.mája 2024, meniny má

Dulovo námestie čaká revitalizácia: Ako bude vyzerať?

Východnú časť Dulovho námestia čaká revitalizácia, v rámci ktorej do tohto verejného priestoru pribudne viac zelene, lavičiek a osvetlenia a zvýši sa bezpečnosť cyklistov.

Štúdia reflektuje názory občanov

Dulovo námestie je aktuálne v zanedbanom stave a obyvateľom mesta slúži skôr ako tranzitné miesto, kde netrávia voľný čas. Metropolitný inštitút Bratislavy cez participatívny proces zisťoval, ako tento verejný priestor vnímajú obyvatelia hlavného mesta a čo by na ňom zmenili. Vychádzajúc z názorov viac ako 900 respondentov bola následne vypracovaná štúdia, ktorá reflektuje požiadavky občanov.

Súčasťou revitalizácie námestia bude i presunutie parkovacích miest k Trenčianskej ulici, čím sa zvýši ich počet z 29 na 31 a vznikne príjemný verejný priestor. Podľa primátora mesta tento krok odhalí potenciál miesta. “Teší ma, že pokračujeme v obnove verejných priestorov, tentokrát v Ružinove, na Dulovom námestí, ktoré patrí k dôležitým centrálnym bodom štvrte. Východná časť námestia, ktorú obnovíme, bola poznačená tým, že tam bol hluchý, anonymný priestor, rozdelený dvomi cestami. Architekti zapracovali zmenu organizácie dopravy, vďaka čomu sa odhalí potenciál tohto miesta a vznikne tu ďalší kvalitný verejný bezbariérový priestor, ktorý bude slúžiť ľuďom všetkých vekových skupín,” uviedol podľa oficiálneho webu mib.sk Matúš Vallo.

Okrem dotazníkov, ktoré vyplnilo celkom 938 občanov, uskutočnil Metropolitný inštitút Bratislavy aj niekoľkodňové pozorovanie priamo v teréne. Jeho cieľom bolo získať dáta týkajúce sa pohybu a správania ľudí.

Za kľúčovú zmenu v danej lokalite považujú respondentky a respondenti výsadbu zelene, ale aj umiestnenie odpadkových košov, lavičiek a nového osvetlenia. Okrem toho by tiež uvítali viac priestoru pre peších a zlepšenie podmienok pre cyklistov. Podľa MIB majú obyvatelia záujem aj o spoločenské aktivity a podujatia. Na námestí by sa podľa ich názoru mohli konať menšie športové akcie, výstavy či aktivity pre deti.

Priestor pre každého

Vedeli ste, že? Za revitalizáciou Dulovho námestia stojí štvorica vysúťažených slovenských ateliérov Studený architekti s.r.o., ateliér Ľubomír Závodný s.r.o., Peter Stec Studio a Terra Florida, v.o.s..

Podľa riaditeľa Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy vypracovaná štúdia ukázala, ako na Dulovom námestí vytvoriť verejný priestor pre každého. „Architektonická štúdia načrtla, ako vytvoriť príjemný bezbariérový priestor vhodný pre všetky generácie. Vznikne tu atraktívnejšie a zdravšie prostredie, ktoré budú môcť ľudia využívať na stretávanie sa či oddych. Zlepší sa aj cyklistické prepojenie Trenčianskej ulice s  Košickou a  reorganizáciou parkovacích miest docielime viac miesta pre peších,“ vysvetlil Marcel Dzurilla.

Spomínanú bezpečnosť cyklistov by malo vyriešiť zjednotenie súčasnej cyklotrasy do obojsmerného pruhu smerom k jednosmernej komunikácii z Košickej ulice na južnej strane námestia. „Po dobudovaní električkovej trate sa súčasné autobusové zastávky na Dulovom námestí premiestnia do stredového ostrovčeka, kde vznikne spoločné nástupište pre autobusy aj električky,“ uvádza Metropolitný inštitút Bratislavy na oficiálnej stránke.

Projektová dokumentácia obnovy námestia, ktorá je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, by mala byť dokončená do konca roka. Odhadovaný rozpočet projektu je 427 715 eur s DPH.

Aký je váš názor na plánovanú revitalizáciu časti Dulovho námestia v Bratislave? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie