Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Veža v Holandsku odkazuje na históriu a ponúka unikátne výhľady

Holandské štúdio Architectuur Maken dokončilo De Niewe Herdgang, 25 metrov vysokú vežu na kopci v strede rušnej dopravnej križovatky neďaleko mesta Tilburg v Holandsku.

Historický odkaz

Štúdio Architectuur Maken so sídlom v Rotterdame čerpalo pri navrhovaní objektu z historického kontextu krajiny. „Trojuholník je historickým prvkom v krajine, ktorá obklopuje Tilburg. Miesto, kde sa spájali 3 cesty, bolo miestom, kde pastieri zhromažďovali dobytok. To bol východiskový bod nových osád. Túto organicky pestovanú štruktúru ciest cez krajinu možno vidieť na mnohých trojuholníkových námestiach v centre Tilburgu,“ vysvetlilo štúdio na webe architectuurmaken.nl.

S odkazom na tieto prvé zásahy človeka do krajiny má veža trojuholníkový tvar, ktorý vyzerá z každého uhla inak a stáva sa ikonickým prvkom v panoráme Tilburgu.

Vedeli ste, že? Štúdio Architectuur Maken s ich projektom vyhrali v roku 2017 súťaž usporiadanú samosprávou mesta Tilburg, ktorá vyzvala mladých dizajnérov, aby navrhli spôsoby obnovy zanedbaného pozemku.

Výhľady a omnoho viac

De Niewe Herdgang tvorí rám z pozinkovanej ocele a obklad z tenkých dosiek z dreva Accoya. Tie časom zošednú, aby zodpovedali farbe oceľovej konštrukcie. Dve strmé schodiská sa stretávajú na malej vyčnievajúcej trojuholníkovej plošine v hornej časti objektu, kde si návštevníci môžu vychutnať výhľad na krajinu. Veža ponúka výhľady na tri okolité regióny Moerenburg, Koningshoeven a Oisterwijske. „Nieuwe Herdgang je miesto, kde môžete prehliadnuť okolitú krajinu, ale aj miesto, kde sa môžete stretávať, ležať v tráve, sánkovať sa v zime po svahu a pozerať film v lete,“ dodáva štúdio.

Podľa portálu dezeen.com štúdio na projekte spolupracovalo s ekologickými a krajinárskymi poradcami z holandskej firmy Eelerwoude a miestnej samosprávy. „Štruktúra sa vznáša nad krajinou a ponecháva zem medzi tým čo najmenej poškodenú. Pôdny život tak zostáva nedotknutý a dažďová voda sa môže absorbovať do pôdy. Priestor okolo a v Herdgangu je vydláždený čo najmenej, zelený kopec sa stáva miestom pre pobyt ľudí a zvierat,“ uzavrelo na záver štúdio.

Ako na vás pôsobí táto jedinečná veža? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom a pre viac informácií nezabudnite sledovať naše sociálne siete.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie