Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Výstava The Future is Present je venovaná vzťahu medzi dizajnom a globálnymi výzvami

Minulosti, súčasnosti i budúcnosti dizajnu v súvislosti s klimatickou krízou a inými globálnymi výzvami sa venuje výstava The Future is Present, ktorú môžete aktuálne vidieť v Design Museum Danmark.

Ako bude vyzerať dizajn v budúcnosti

Výstava, ktorá bola otvorená 19. júna tohto roka, si kladie otázky týkajúce sa najpálčivejších problémov a výziev súčasnosti i budúcnosti.

„Je spoločnosť v budúcnosti rôznorodejšia alebo homogénnejšia? Ako určíme priority a navrhneme naše komunity? Ako si vytvoríme zdravé a výživné vzťahy? Stane sa naše správanie viac sociálne orientované, alebo budeme ďalej od seba a budeme izolovaní? Ktoré ľudské hodnoty budú dôležitejšie? Ako bude vyzerať budúcnosť a ako bude vyzerať dizajn v budúcnosti?“ uvádza sa na stránke múzea designmuseum.dk.

Podľa Design Museum Danmark pracujú dizajnéri z celého sveta na riešení mnohých globálnych výziev. „Myslieť radikálne a kreatívne, nechať sa viesť rozumom aj citom. Vo veľkom hľadajú inšpiráciu, kladú si rôzne otázky a predstavujú si seba v komunitách, ktorých životy chcú zlepšiť,“ uvádza múzeum.

Človek, Spoločnosť a Planéta+

Vedeli ste, že? Výstava je rozdelená na tri časti Človek, Spoločnosť a Planéta+. Tieto témy predstavujú rôzne otázky, budúce scenáre, príklady dizajnu a umelecké inštalácie. Niektoré z nich navrhujú riešenia, zatiaľ čo iné sú špekulatívnejšie.

Poslednou časťou je Shaping the Future, ktorá predstavuje vlastnú zbierku múzea utopických snov a minulých vizionárskych návrhov, ktoré ovplyvnili a formovali náš svet.

„Musíme využívať naše zdroje rozumnejšie, zmeniť naše vzorce spotreby a prehodnotiť, ako žijeme. Musíme sa deliť o to, čo máme rovnomernejšie a zabezpečiť, aby boli všetci vypočutí. Formuje sa revolúcia a my sa budeme pýtať, ako bude náš svet vyzerať o 10, 20 alebo 30 rokov? Výziev a príležitostí je veľa, čo nám dáva najväčšiu otázku zo všetkých, aký svet a život chceme? To, čo sa práve teraz navrhuje a rozhodnutia, ktoré dnes všetci robíme, budú formovať a vytvárať našu budúcnosť. Takže, aký bude dobrý dizajn v budúcnosti?“ uviedlo na záver múzeum.

Výstava potrvá do 1. júna 2023.

Napíšte nám do komentára pod článkom, ako na vás pôsobí táto unikátna výstava. Rovnako nezabudnite článok zdieľať so známymi, ktorých by The Future is Present mohla zaujímať.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie