Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Textília, ktorá môže zmeniť fasády budov na generátory solárnej energie

Holandská dizajnérka Pauline van Dongen predstavila víziu textilu generujúceho solárnu energiu, ktorý vyvíja s výrobcom Tentech.

Nová estetika budov

Suntex je vodeodolná solárna textília, ktorú možno použiť na obloženie celých budov a premeniť ich na obrovské generátory solárnej energie. „Do tejto látky by mohli byť odeté celé fasády. Mohli by sme vytvoriť úplne novú estetiku budov,“ uviedla podľa portálu dezeen.com autorka.

Van Dongen vytvorila projekt na The Solar Seminar, ktorý sa konal v Het Nieuwe Instituut v Rotterdame 9. septembra ako súčasť The Solar Biennale, ktoré iniciovala ona a jej kolegyňou dizajnérkou Marjan van Aubel.

Textília vzniká tkaním organických fotovoltaických solárnych článkov, ktoré sú vyrobené z polyméru, spolu s recyklovanými polymérovými priadzami. V rozhovore pre spomínaný portál Van Dongen uviedla, že solárny textil ako Suntex ponúka väčší rozsah aplikácií v architektúre ako typické fotovoltaické panely.

Široké využitie

Je flexibilný a ľahký, takže ho možno použiť ako obkladový materiál nových i renovovaných budov. Môže byť tiež aplikovaný cez zasklenie na zabezpečenie tienenia. „Môžete kombinovať vlastnosti tienenia slnečného žiarenia so solárnym zberom a dať budovám úplne nový vonkajší vzhľad,“ vysvetlila dizajnérka a dodáva, že textília má v porovnaní s mnohými inými stavebnými materiálmi nižšiu uhlíkovú stopu.

Textil je možné vytvoriť aj v rôznych farbách a vzoroch s použitím recyklovaných polymérových priadzí od výrobcu tkanín Morssinkhof Sustainable Products.

Vedeli ste, že? Autorka tvrdí, že z textílie Suntex je možné vyrábať i stany, markízy, slnečníky či kryty na bazény.

Van Dongen však verí, že širšie výhody solárnych textílií z nich robia atraktívnu perspektívu do budúcnosti. “Myslím si, že je dôležité vidieť celý balík a pozrieť sa naň veľmi holisticky,” dodala na záver.

Ako sa na tento ambiciózny projekt pozeráte vy? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie