Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Inštalácia od Sabine Marcelis na St Giles Square pozýva k interakcii

Holandská dizajnérka Sabine Marcelis navrhla pre tohtoročný London Design Festival niekoľko kresiel vyrobených z kameňov holandskej značky SolidNature. Pozrite sa na inštaláciu, ktorej cieľom je podnietiť interakciu medzi návštevníkmi.

Ihrisko pre dospelých

Inštalácia s názvom Swivel má vniesť na námestie St Giles Square, kde bude umiestnená, život do každodennej rutiny ľudí, ktorí rušným námestím denne prechádzajú.

Samotná funkcia sedadiel je vyjadrená i v samotnom názve Swivel, čo v preklade znamená otočný. Inštalácia tak pozýva okoloidúcich k interakcii. „Hlavným konceptom bolo vniesť do námestia farbu, zábavu, veselosť a živosť spôsobom ihriska pre dospelých,“ povedala autorka pre portál dezeen.com. “Už počas inštalácie bolo úžasné vidieť ľudí, ktorí si okamžite vysvetľujú, ako používať sedadlo rôznymi spôsobmi,” dodala Marcelis.

Kľúčovou vlastnosťou sedadiel je, že sú celé vyrobené z prírodných kameňov, ako je žula, kremenec, mramor a travertín. Do priestoru St Giles Square má inštalácia priniesť kontrast v podobe prírodných materiálov. „Prostredníctvom neočakávaných odtieňov a vzorov Swivel rozžiari túto oblasť a ponúkne vedľa seba prírodný materiál na námestí, ktoré je obklopené mnohými umelými štruktúrami, od Brutalist Center Point až po súčasné sklenené budovy,“ uvádza text na oficiálnej stránke London Design Festival londondesignfestival.com.

Ónyx nahradila žula či mramor

Vedeli ste, že? Kamene si autorka vlastnoručne vybrala z továrne SolidNature v Aalsmeer v Holandsku.

Autorka tiež uviedla, že pri tvorbe siaha po ónyxe, ktorý ju podľa jej slov priťahuje. Pre exteriérovú inštaláciu by tento materiál ale nebol vhodný. „Pretože je inštalácia Swivel umiestnená v exteriéri, ónyx by nebol vhodný, a tak som išla do továrne SolidNature, aby som vybrala najžiarivejšie typy tvrdšieho prírodného kameňa, ako sú mramory a žuly,“ vysvetlila pre spomínaný portál.  

Hoci bola inštalácia Swivel objednaná na 20. výročie London Design Festival, Marcelis povedala, že inštalácia zostane na St Giles Square niekoľko mesiacov, kým bude odstránená a nahradená vianočnou inštaláciou.

Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 2x
  • 0x
  • 2x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie