Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Foster + Partners otvorili štadión, ktorý bude hostiť MS v Katare

Britské štúdio Foster + Partners odhalilo zábery zlatého štadióna v Katare, ktorý bude hostiť finále majstrovstiev sveta vo futbale 2022.

Pozoruhodná no jednoduchá forma

Lusail Stadium, ktorý bude hostiť 10 zápasov tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale vrátane finále, bol oficiálne otvorený 9. septembra.

Štadión s kapacitou 80 000 miest navrhlo štúdio Foster + Partners v spolupráci so stavebnou inžinierskou spoločnosťou Arup a architektonickou a dizajnérskou praxou špecializujúcou sa na športové zariadenia Populous. Stavba so zlatou fasádou je výrazným prvkom mesta Lusail, ktoré sa nachádza severne od katarského hlavného mesta Dauha. „Našou ambíciou bolo vytvoriť pozoruhodnú, no zároveň jednoduchú formu, ktorá odráža funkciu budovy, reaguje na klímu Kataru a zlepšuje dejisko podujatia,“ povedal podľa portálu dezeen.com šéf štúdia Foster + Partners, Luke Fox.

Štadión bol inšpirovaný islamskými misami, ako aj miestnou architektúrou. Perforovaná fasáda pozostávala z plochých, trojuholníkových kusov na oceľovom ráme. Trojuholníkové otvory vo fasáde vytvárajú perforovanú clonu, ktorá prepúšťa svetlo do vnútorných vestibulov.

Pohlcujúca atmosféra

Podľa štúdia bolo pre samotný návrh východiskovým bodom vytvorenie pohlcujúcej atmosféry pre hráčov a divákov. Štadión je zakončený strechou z káblovej siete, ktorá poskytuje tieň. Štruktúra s priemerom 307 metrov spolu s fasádou bola, aby pomohla znížiť spotrebu energie.

Vedeli ste, že? V rámci štadióna, ktorý dosiahol päťhviezdičkové hodnotenie v rámci Global Sustainability Assessment System, bude na chladenie slúžiť aj vonkajšia klimatizácia.

Foster + Partners dúfa, že štadión, ktorého kapacita sa po turnaji zníži na približne 40 000, sa stane trvalým symbolom majstrovstiev sveta v krajine. „S využitím skúseností z prepracovania štadióna Wembley s jeho teraz ikonickým oblúkom sme neuveriteľne hrdí, že sme vytvorili jedinečný a okamžite rozpoznateľný symbol pre Katar ako hostiteľa majstrovstiev sveta vo futbale,“ povedal podľa spomínaného portálu senior partner Foster + Partners, Angus Campbell. “Veríme, že štadión bude skutočne nezabudnuteľným miestom pre tohtoročné finále a mnoho ďalších medzinárodných podujatí v budúcnosti,“ dodal.

Ako štadión Lusail Stadium pôsobí na vás? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie