Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Prvá viacposchodová budova v USA vybudovaná pomocou 3D tlače

Dizajnérske štúdio Hannah začalo pracovať na budove Cores v Houstone, o ktorej hovorí, že bude prvou viacposchodovou 3D vytlačenou budovou v Spojených štátoch.

Potenciál 3D tlače

Hybridná konštrukcia je postavená z 3D tlačeného betónu v kombinácii s dreveným rámom. Budova s obytnou plochou 371 štvorcových metrov bola navrhnutá ako viacpodlažný rodinný dom. „Projekt ukazuje možnosti technológie 3D tlače, hromadného prispôsobenia a dizajnových riešení, ktoré integrujú konvenčné stavebné metódy,“ povedalo podľa portálu dezeen.com štúdio Hannah.

Okrem toho dodalo, že cieľom projektu je zvýšiť použiteľnosť 3D tlače v kombinácii s dreveným rámovaním, ktoré je v USA jednou z najbežnejších stavebných techník.

Koncept tiež zahŕňa sériu tlačených prvkov, ktoré obsahujú schodiská a funkčné priestory pre štruktúru. Tieto priestorové jadrá budú následne spojené dreveným rámom, aby vyplnili štruktúru.

Vedeli ste, že? Vytlačenie štruktúry by malo trvať celkom 220 hodín.

Vízia do budúcnosti

Tím spolupracoval s americkou pobočkou nemeckej 3D stavebnej spoločnosti PERI 3D Construction, ako aj s inžinierskou firmou CIVE. Na tlač pomocou tlačiarne COBOD BOD2 a betónu určeného na tlač.

Jadrá boli navrhnuté ako modulárne s tým, že dizajnéri dúfajú, že tento koncept bude v budúcnosti aplikovaný na ďalšie konštrukcie.

“Projekt tiež zdôrazňuje vzrušujúci dizajnový potenciál hromadne prispôsobených architektonických komponentov, ktoré by vyhovovali potrebám majiteľov domov a zjednodušili integráciu stavebného systému,” vysvetlilo štúdio. “Cieľom týchto návrhových snáh je zvýšiť vplyv, použiteľnosť, udržateľnosť a nákladovú efektívnosť 3D tlače pre budúce obytné a viacgeneračné budovy v USA,“ dodalo podľa spomínaného portálu.

Ako sa projekt štúdia Hannah pozdáva vám? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie