Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Továreň v Japonsku búra stereotypy fasádou plnou zelene

Továreň od švajčiarskeho štúdia Rollimarchini Architects a firmy G8A Architects v priemyselnom parku neďaleko Hočimovho mesta zaujme predovšetkým fasádou plnou zelene.

Ekologickejšia alternatíva

Budova bola navrhnutá štúdiom Rollimarchini Architects a spoločnosťou G8A Architects pre švajčiarsku firmu Jakob Rope Systems, ktorá sa špecializuje na výrobu drôtu z nehrdzavejúcej ocele. Už na prvý pohľad však zaujme fasádou so zeleňou. Tá poskytuje ochranu pred dažďom i slnkom a pomáha čistiť vzduch.

Areál s rozlohou 30 000 metrov štvorcových sa nachádza v priemyselnom parku asi 50 kilometrov severne od najväčšieho vietnamského mesta. G8A Architects a Rollimarchini Architects však navrhli ekologickejšiu alternatívu k typickým jednopodlažným továrňam, ktoré dominujú priemyselnému parku a jeho okoliu. Namiesto toho, aby továreň bola jednopodlažná a zaberala zbytočne veľký priestor, pozostáva z dvoch hlavných kolmých viacposchodových krídel. Vertikálne usporiadanie továrne znižuje celkový pôdorys budovy a poskytuje priestor pre atraktívne a funkčné upravené záhrady vo vnútornom dvore.

Usporiadanie dvojpodlažných a trojpodlažných budov vytvárajúce nádvorie odkazuje na usporiadanie typických vietnamských dedín. Konštrukcia v tvare L so zakrivenou strechou poskytuje kryté parkovacie miesta vedľa výrobných priestorov.

Unikátna fasáda

Výrobné haly sú vetrané vánkom vstupujúcim cez porézne fasády inšpirované tradičnou architektúrou regiónu. Podľa portálu dezeen.com autori uviedli, že továreň je prvým projektom vo Vietname, ktorý ponúka úplne prirodzene vetrané výrobné haly.

Vedeli ste, že? Na vystuženie fasádnych prvkov sú použité oceľové laná klientskej spoločnosti.

Fasády haly definujú geotextilné kvetináče s rastlinami, ktoré chránia pred slnkom i dažďom a zároveň poskytujú príjemný výhľad. Podľa architektonických štúdií tiež funguje aj ako čistička vzduchu a zachytáva prachové častice.

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie