Dnes je 05.mája 2024, meniny má Lesana/Lesia

Špeciálna trasa ponad diaľnicu pomôže hmyz dostať cez cestu

Aby sa hmyzu lietalo ľahšie

Membrány solárnych panelov by mohli byť nainštalované nad cestou neďaleko vresovísk v Severnom Brabante. Podľa dizajnérov sú však navrhnuté tak, aby bolo možné ich použiť kdekoľvek na svete.

Táto sieť má visieť nad cestou pripevnená k stromom na oboch stranách oceľovými stĺpikmi a poskytovať tak lepší vzduchový priestor pre hmyz, ktorý by cez ňu prechádzal.

„Diaľnica predstavuje obrovskú bariéru pre hmyz, pretože vzdušné víry a prúdy spôsobené dopravou sú pre mnohé druhy smrteľné,“ povedala pre portál Dezeen.com Cécilia Grossová, riaditeľka VenhoevenCS.

Vedeli ste, že? Podľa VenhoevenCS je 85% potravín na svete závislých od opeľovania hmyzom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa DS landschapsarchitecten (@ds_landschapsarchitecten)

A práve preto vznikla Butterfly Effect, ktorá znižuje rušivé prúdy vzduchu produkované automobilmi a napomáha hmyzu preletieť cez cestu a opeľovať rastliny.

Projekt sa spolieha na najnovšie technológie

Dizajn siete, ktorá je tvorená šesťuholníkovými fotovoltaickými modulmi, je inšpirovaná včelím plástom a tvorí veľkú plochu solárnych panelov, ktoré by navyše mohli premeniť slnečné svetlo na energiu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa VenhoevenCS (@venhoevencs)

Dizajnéri očakávajú, že technológia pre priesvitné fotovoltaické povrchy bude čoskoro k dispozícii. „Očakávame, že vývoj prinesie budúcu generáciu takýchto povrchov, keďže textilný priemysel už pracuje na vláknach generujúcich energiu,“ dodala Grossová.

Prínosom tohto projektu by bolo aj zníženie znečistenia, pretože dusík a častice uvoľňované dopravou by zostali v lesoch pri ceste a pôsobili by ako hnojivo pre pôdu, ktorá by podporila rast vegetácie, čo by viedlo aj k zníženiu hluku.

Zaujal vás tento unikátny projekt? Sledujte nás aj na sociálnych sieťach, aby vám neunikli žiadne zaujímavosti z oblasti architektúry a dizajnu.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie