Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

Krajiny sveta, v ktorých by ste s minimálnou mzdou žili ako boháči

V ich odhalení nám pomôže stránka Expatistan, ktorá prichádza vždy s aktuálnym rebríčkom krajín, podľa výšky nákladov na život. Tie sú merané pomocou indexu, ktorý zahŕňa bežné výdavky domácností. V celkovom rebríčku sa nachádza 329 miest po celom svete, od najdrahších až po tie najlacnejšie. Aj na tých najspodnejších priečkach ide vždy o bývanie s elektrinou, vodou, internetom a všetkým, čo pre svoj život potrebujete. 

Vybrali sme 3 mestá, v ktorých je najlacnejší nájom na svete. Len pre zaujímavosť, Bratislava sa nachádza na 234. mieste. 

329. Córdoba, Argentína

Prenájom
Chceli by ste si prenajať plne zariadený, 85 m² byt? Žiadny problém. Mesačne Vám stačí len 208 €, čo je o 70% menej, ako v Bratislave. Viete, v ktorom meste zaplatíte za nájom vyše 3 500 €?

Strava
Ani na stravu tu neminiete veľa. Napríklad taký chlieb stojí 0,55 € a kilo zemiakov len 42 centov. 

Iné
Mesto vedie v najnižšej cene za toaletný papier, 4 rolky za 0,75 € a za 400 ml šampón 1,57 €.

Druhé najlacnejšie na svete majú kuracie prsiadeodoranty.

Córdoba Argentina
Cholka Pablo Gautero [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

328. Antalya, Turecko

Prenájom
Ak vás láka život v prímorskom meste, môžete sa nasťahovať do veľkého zariadeného bytu za 189 € mesačne. Pre porovnanie, je to o 73 % menej ako v Bratislave.

Strava
Za chlieb zaplatíte 0,25 € a za 1 kg paradajok necháte v obchode len 0,68 €. Preplatíte však na pive, a to až o 107 % viac. 

Iné
Kúpite tu najlacnejšie šaty, ktoré sú o 7 % lacnejšie ako na Slovensku a jablká, ktorých cena je nižšia o 53 %.

Druhé miesto patrí antibiotikám, ktoré sú o polovicu lacnejšie než u nás. 

Antalya Turecko
By User:Photographer1 – Self-photographed, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4210782

308. Indore, India 

Prenájom
Mesto, ktoré trhá prvú priečku v najlacnejšom nájme. Komplet zariadený, 85 m² veľký byt je iba váš za 176 € mesačne. Celkom o 75 % menej ako za rovnaký byt v Bratislave.

Strava
Kilo zemiakov tu kúpite za 27 centov a 12 vajec za necelé 1 €. Avšak znovu nepotešíme pivkárov, ktorí by zaň zaplatili o 139 % viac, ako na Slovensku. S nimi si poplačú aj milovníci vína, ktorí by v obchode nechali za 1 liter o 98 % viac.

Iné
Kúpite tu najlacnejšie kožené topánky v hodnote približne 28 € za pár a tiež zaplatíte najmenej za mesačnú permanentku do fitka, a to o 33 %.

Indore India
Photo by John Hoey from flickr.com

V ktorej najlacnejšej krajine ste boli a čo ste si odtiaľ priniesli domov? Komentujte článok a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.  

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 2x
  • 1x
  • 0x
    Dagmar Gregová
    27/07/2023
    21:19

    Pred rokom sme sa vrátili z Nemecka,kde sme žili jedenásť rokov,domov do Prešova.Som dôchodkyňa,vdova a starám sa o dvoch postihnutých synov.,zamietli mi opatrovateľský príspevok,a prestávam to finančne zvládať.Tak už dlho uvažujem,že sa presťahujeme,niekde kde z nášho príjmu(1250 eurdôchodky)budeme slušne žiť .Ale ja som počula,že Alanya je lacnejšia a nemusím vedieť turecky,keďže tam žije veľa nemeckých dôchodcov.

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie