Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Remment Lucas Koolhaas

Časť svojho detstva prežil v Indonézii a svoje vzdelanie začal štúdiom scenáristiky na holandskej Filmovej akadémii. Neskôr začal pracovať ako žurnalista pre Haagste Post. Svoje štúdium pokračoval študovaním architektúry na Architectural Association School of ArchitectureLondýne a neskôr pokračoval na Cornell University v New Yorku. 

Začiatky kariéry 

Koolhaas sa do širšieho povedomia dostal založením architektonickej kancelárie OMA (The Office for Metropolitan Architecture), ktorú založil spolu s architektami Eliom ZenghelisomZoe Zenghelis (Koolhaasova manželka) a Madelon Vrisendorpom. Založená bola v roku 1975 a sídlo má v Londýne. K ateliéru sa neskôr pripojila Koolhaasova študentka, architektka Zaha Hadid, ktorá sa však onedlho vydala na vlastnú profesionálnu dráhu. Medzi skoré projekty OMA patrí napríklad Parc de la Vilette v Paríži a sídlo prezidenta Írskej republiky. Prvou významnou prácou bol rotterdamský Kunsthal. 

Knihy 

  • Delirious New York 

Jedná sa o retroaktívny manifest manhattanského  architektonického úsilia, ktorý napísal počas svojho štúdia v New Yorku pod vedením Petra Eisenmana. Delirious New York alebo aj Delirický New York určil smerovanie jeho kariéry. Koolhaas oslavuje príležitosti, ktoré ponúka mestský život: „Mesto je návykovým strojom, z ktorého niet úniku“. Spochybnil tvrdenie, že ,,Forma sleduje funkciu“ a odvodil svoj počiatočný štýl navrhovania ,,cross-programming“. Spočívala v umiestňovaní netypických funkcií do rôznych priestorov, napríklad bežeckých dráh do výškových budov. 

  • S,M,L,XL 

Skoro 1400 stranovú knihu napísal spolu s Brucom Mau a Hansom Werlemannom v roku  1995. Obsahuje rôzne manifesty, eseje, denníky, cestopisy, fikcie a úvahy nad súčasným mestom. Spomínaných je mnoho konceptov, ktoré sa odzrkadlili na jeho tvorbe. Napríklad koncept „Veľkosti“ („Bigness“): „staré“ architektonické princípy (kompozícia, mierka, proporcia, detail) už nemajú žiadnu platnosť, keď budova získa „Veľkosť“. 

  • Projekt Mesta 

Táto séria publikácií vznikla vďaka jeho postu profesora na škole dizajnu na Harvardskej Univerzite. Autori analyzujú vplyv nákupných zvykov a súčasný rýchly rast miest v Číne.

  • Magazín Volume 

Založený v roku 2005 architektami Koolhaasom, Markom Wigleyom a Olem Boumanom. Jeho definíciou architektúry je ,,robenie budov“ a ponúka globálne pohľady na architektúru a dizajn, širšie vzťahy k sociálnym štruktúram a tvorbu prostredia pre život. Magazín sa pokúša o žurnalistiku, ktorá je investigatívna, aktívne predvída dopredu, dokonca je až preventívna. 

Stavby 

  • Stanica metra, Chicago  
Stanica metra Koolhaas
Autor: User:JeremyA – Vlastné dielo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=615353
  • Verejná knižnica, Seattle
Verejná knižnica Seattle Koolhaas
Autor: DVD R W – http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SCL.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=903412
  • Casa de Música, Porto 
Casada Musica Porto
Autor: Joao Castro – en wiki Taken by Joao Castro on April 14th, 2005 on the nightofthefirstconcert,CCBY1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1164706

Rem Koolhaas má za sebou skvelú kariéru svetovo známeho architekta. V roku 2000 dokonca získal Pritzkerovu cenu a jeho teoretická práca aj architektonické diela sú vysoko cenené. Napíšte nám do komentárov či vás zaujali Koolhaasove stavby a určite nezabudnite náš článok zdieľať.

Ivka 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie