Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Ikona architektúry a kráľovná krivky Zaha Hadid

V roku 2016 prišiel svet o 65-ročnú, iracko-britskú “kráľovnú krivky”. Práve Zaha bola tá, ktorá oslobodila architektonickú geometriu a dala jej úplne inú expresívnu identitu. Niektoré z ocenení získala po smrti, ako napríklad Brit Awards 2017 a mnohé z jej návrhov sú stále vo výstavbe. Avšak jej architektonické štúdio v Londýne funguje naďalej. 

Vitra Fire station

Bol to jeden z jej prvých medzinárodných návrhov. Požiarna stanica postavená medzi rokmi 1991 – 1993 v nemeckom Weil am Rhein. Zaha Hadid na nej demonštrovala techniku miešania polygónov s trojuholníkovými štruktúrami, čím jej stavby získavajú charakteristický pocit pohybu. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa One Day One Architecture (@architectureodo),

Heydar Aliyev Center

Celý komplex rozlohu 57 500 m² a nachádza sa v Baku v Azerbajdžane. Bol pomenovaný po Heydar Aliyev, prezidentovi Azerbajdžanskej republiky (1993 – 2003). V roku 2007 bola Zaha Hadid vymenovaná za dizajnérku centra. Budova sa stala medzinárodne uznávaným architektonickým dielom. Stredisko bolo oficiálne otvorené 10. mája 2012. Nachádza sa v ňom konferenčná sála, galerijná sála, múzeum, dielne a dokonca aj 1000-miestna sála. Budova v roku 2014 získala cenu za Design.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zaha Hadid Architects (@zahahadidarchitects),

Guangzhou Opera House

V roku 2010 bola otvorená táto úchvatná opera s rozlohou 70 000 m² v čínskom Kantone. Zaha sa snažila vytvoriť toto miesto ako jedno z ázijských kultúrnych center. V budove sa nachádza divadlo Grand s 1800 miestami, vstupná hala a salónik, multifunkčná hala a ďalšie pomocné a podporné miestnosti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kirill Rubtsov /Official/ (@kir_rubtsov),

Roca Gallery 

Bola otvorená v Londýne v prístave Chelsea v roku 2011má rozlohu 1100 m². Vedúcu úlohu tam podľa slov Zahy Hadid zohráva VODA – „pohyb vody, ktorý ako keby bez prerušenia ide cez fasádu, vyrezáva interiér a prúdi cez hlavnú galériu“.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa SYNArchitecture (@synarchitecture),

A na záver malý bonus, ak by ste aj vy chceli vidieť, či dokonca bývať v budove, ktorú navrhla Zaha Hadid, je tu jedna možnosť, ktorá sa dokonca nachádza bližšie, ako by ste si mysleli. 

Sky Park Bratislava

Na projekte bytov, obchodných priestorov či kancelárií pod názvom Sky Park sa podieľala ešte aj Zaha Hadid. Tento jedinečný komplex je momentálne vo výstavbe a hotový má byť v roku 2021. Vďaka projektu SKY PARK sa táto architektka zapíše veľkými písmenami aj do histórie Bratislavy. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Penta Real Estate (@penta_real_estate),

Toto je len zopár úchvatných stavieb od tejto architektky. Dúfam, že vás článok o nej zaujal. A ak sa chcete dozvedieť viac aj o iných jej stavbách, určite nás sledujte naďalej, Niektoré jej stavby sme už spomínali v predošlých článkoch, odporúčam si vám prečítať aj tie. A budem rada ak, dáte like a budete zdieľať tento článok aj s priateľmi.  

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie