Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Alvar Aalto – svetový architekt z krajiny tisícich jazier

Umelecký prístup k architektúre

Už ako dvadsaťpäťročný založil svoje architektonické štúdio, hneď po absolvovaní univerzity v Helsinkách. Je známy aj tým, že počas svojho pôsobenia vystriedal viacero smerov a štýlov. Spočiatku bol zástancom severského klasicizmu, prešiel si aj experimentálnou fázou a zakotvil v modernizme. V jeho päťdesiatročnom portfóliu je viac než päťsto budov, ktorých návrhy považoval za gesamtkunstwerk, teda umelecké diela.

Táto filozofia sa odrazila v tom, že sa nevenoval len exteriérom, ale aj interiérom, dokonca až rozostaveniu a materiálom nábytku. Dodnes je preto považovaný za jedného z najprecíznejších a najlepších architektov minulého storočia

Závideniahodné portfólio 

Aaltovo dielo je úctyhodné ako z kvantitatívneho, tak kvalitatívneho hľadiska. Na jeho návrhoch je vidieť nielen zodpovedný a pedantný prístup, ale aj cit pre estetiku a celkové vyznenie stavby.

Medzi jeho najznámejšie diela patrí, okrem iného, aj Bakerov internát na Massachusetts Institute of Technology v USA, charakteristický svojím zvlneným tvarom. 

Bakerov internát na Massachusetts Institute of Technology v USA
Gunnar Klack [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Ďalším svetoznámym Aaltovým projektom je koncertná hala Finlandia v Helsinkách z bieleho mramoru. Proporcie budovy prispievajú aj k zlepšenej akustike v interiéri počas predstavení.  

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa NOWNESS (@nowness),

Okrem toho navrhol tiež dom kultúry a kostol v nemeckom Wolfsburgu, monumentálnu operu v Essene, ktorá dodnes nesie jeho meno, či interiér reštaurácie Savoy vo fínskom hlavnom meste. Posledný menovaný projekt je mimoriadny aj tým, že na svoju dobu (rok 1937) disponovala unikátnym filtračným systémom na odsávanie dymu z cigár. 

Šimon

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie