Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

DOMORAST: “Aj v tom, čo vyzerá ako odpad, sa snažím nájsť nové využitie.”

Čo ťa priviedlo k tvorbe nábytku a interiérových doplnkov? Ako si sa k tomu celému dostal?

Vyštudoval som Geológiu na UK v Bratislave, čo už na prvý pohľad nemá nič spoločné so spracovaním dreva. Narodil som sa však v Badíne, kde moja láska k prírode rástla celý život. Viedol ma k nej otec, ktorý je lesník a drevár. Odmalička mi popisoval, aké sú stromy a dreviny, ako ich spoznávať, ako sa k nim správať, čo im vyhovuje a čo nie. Už ako malý som inklinoval k vyrezávaniu obyčajných palíc, či elementárnemu spracovaniu dreva a učil som sa základným lesníckym veciam. Skutočná vášeň k drevu prišla až po vysokej škole, kedy som sa začal o spracovanie dreva naplno zaujímať. V súčasnej dobe robím v stavebnom priemysle, ale to čo ma naozaj baví a napĺňa je práve práca s drevom. Je to môj splnený sen, niečo, čo má pre mňa význam.

Odkiaľ berieš inšpiráciu pri tvorbe? Prichádza sama alebo ju chodíš niekde hľadať?

Už keď idem po prírode vidím v dreve, ktoré je pre iného len odpadom, či anomáliou, predmet, ktorý by z toho mohol byť, ako napríklad lampa, stôl či miska. Mojou snahou je vždy zachrániť niečo, čo už nie je živé, alebo odumiera a vdýchnuť tomu život. Vplyvom poľovníctva, ktoré je u nás rodinnou tradíciou, mám silné spojenie s prírodou a umožňuje mi byť často v prírode. Väčšinu času nie som ani poľovník, ale skôr bádateľ krás prírody. Aj v tom, čo vyzerá ako nepoužiteľný odpad, sa snažím nájsť nové využitie. Toto ma skutočne chytilo za srdce a drží ma to doteraz.

Ako vznikol názov DOMORAST? Pracuješ sám alebo máš okolo seba tím?

DOMORAST vychádza zo slova samorast, z ktorého vyrábame naše výrobky. „DO“ je odvodené od prvých dvoch písmen priezviska môjho švagra, ktorého som do toho namočil a MO od prvých dvoch písmen môjho priezviska. Môj švagor má vyštudovanú technickú školu, vďaka čomu rozumie technikám a spôsobu spracovania, čo ma aj vďaka nemu posúva ďalej. Nazval by som ho „technickou dušou“ našej firmy. Materiál a dizajn riešime spolu, pričom administratívu a samotné smerovanie firmy sa snažím manažovať prevažne ja. Jediným našim nepriateľom je čas. Tým, že sa touto prácou neživíme, musíme nájsť popri našich profesijných a rodinných životoch priestor na realizáciu všetkých našich kreatívnych nápadov. A to je niekedy veľmi ťažké. Keď sa nám to podarí, vynaložíme všetko naše úsilie na to, aby sme dotiahli veci k čo najväčšej dokonalosti a budovali tak kvalitnú značku našej firmy.

dizajnové lampy
Zaoberáte sa len výrobou lámp, alebo sú to aj iné výrobky?

Nevytvárame len lampy, ale aj hodiny, stoly, misky, solitéry, podnosy a rôzne iné dekoračné dizajnové prvky. Momentálne pracujem na atypickom bukovom umývadle do svojho nového domu. Každý zákazník chce niečo iné. Vieme vyrobiť veci, ktoré zapadnú ako do štandardného, tak i do moderného interiéru. Vždy je to vecou vkusu.

Drevo kombinuješ aj s inými materiálmi. Z akých materiálov najradšej tvoríš?

Okrem dreva je to materiál potrebný na stabilizáciu puklín, pretože drevo neustále pracuje, praská a mení svoju štruktúru. Na čiastočné zastabilizovanie puklín využívame epoxidové živice, ale obľúbili sme si aj drevené spoje rôznych tvarov, ktoré spolu so živicou veľmi dobre fixujú drevo pred praskaním. Momentálne som dokončil epoxidom zalievaný stôl, čo je v súčasnosti veľmi moderný a žiadaný dizajnový kúsok. Vo svete sa ich ceny pohybujú v rozmedzí aj niekoľkých tisíc eur, pretože ide o drahú úpravu (liter epoxidu stojí viac ako 20 eur a na jeden stôl potrebujete niekedy aj 20 litrov). Aktuálne sa tomu venuje veľa stolárov a kreatívnych dizajnérov, preto to nie je prioritou našej tvorby. Chceme byť  výnimoční a jedineční pri našej práci, a preto hľadáme skôr tie nevyšlapané chodníky.

Inšpiráciou pre niektoré naše produkty boli pôvodné výrobky starých bačov, ktorí vyrábali hlavne črpáky a iný bačovský riad z takzvaných svorov. Povedali sme si, prečo nevyužiť tak úžasný materiál, ktorý nám poskytuje príroda a namiesto typického črpáku nevyrobiť zo svoru dizajnovú lampu? Správnym spracovaním a následným nasvietením sa odhalí neopakovateľná štruktúra tohto materiálu a pripomína majiteľovi jedinečnosť a unikátnosť prírody funkčnejšou cestou, ako len dekoráciu zavesenú na stene alebo založenú niekde v poličke.

Ako prebieha samotný výrobný proces?

Po nájdení toho pravého materiálu nastane najdôležitejšia fáza, a to je určenie pracovného postupu, ktorým chceme dosiahnuť výslednú podobu produktu. Uvažujeme, špekulujeme a následne realizujeme. Je to najdôležitejší proces, v ktorom keď niečo pokazíme, už to nejde vziať späť. Nie nadarmo sa vraví 2x meraj a raz rež. Veľakrát sme sa popálili a musím priznať, že nie všetko ide vždy podľa našich predstáv. Nikdy sa ale nesnažíme drevo radikálne meniť oproti pôvodnému stavu. Väčšinou sa snažíme tvary len jemne „učesať“ a odstrániť časti, ktoré sú nesúdržné. Snažíme sa, aby mala drevina vždy vyšší účel – aby výrobok, ktorý vznikne bol praktický a nielen na okrasu. Techniky, ktorými spracúvame produkty sú rôzne. Ručná práca je najdetailnejšia, ale aj najpracnejšia. Využívame tiež stroje, ako brúsky, vŕtačky, frézy, hobľovačky, prípadne rôzne druhy píl na skracovanie materiálu. Vo finále povrch olejujeme a voskujeme, čo je asi najkrajšou fázou výrobného procesu, v ktorej dochádza k vyzdvihnutiu samotnej štruktúry a odhaleniu kresby dreva.

Tvoríš systematicky jednu vec a následne, keď ju ukončíš, ideš na ďalšiu, alebo robíš niekoľko vecí naraz?

Mám vždy rozrobených viac vecí naraz, pretože proces výroby je skutočne dlhý. Je dôležité dodržiavať postupnosť prác, klásť dôraz na precíznosť, vyzretie nápadu. Počas toho ako dokončím jeden projekt, začnem viac iných. Baví ma to robiť tak, že si rozrobím viac projektov naraz, pretože nápady prichádzajú priebežne. Je to preto, lebo je to primárne moje hobby a nie spôsob živobytia.

Tvoríš na objednávku podľa predstáv klienta alebo ide výlučne o tvoje nápady?

Klientelu si nehľadáme, my produkt vyrobíme a následne ho ponúkame a predávame. Máme materiál, spracujeme ho a následne ho zverejníme. Ak sa nikto neozve, tak to neriešime. Časom si výrobok nájde svojho majiteľa. Zo začiatku som si chcel všetko nechať JV súčasnosti budujeme brand a portfólio produktmi, ktoré máme navyrábané. Dôležité je zdôrazniť, že to robíme hlavne z radosti a nie s vidinou zisku.

Koľko tvoje výrobky orientačne stoja? (lampa, stolík, hodiny …)

Je to veľmi individuálne. Cenu ovplyvňuje čas, ktorý treba na výrobe výrobku stráviť a materiál, ktorý sa použije. Je to od 50 do niekoľko 100 až 1000 eur. Záleží od veľkosti, komplikovanosti výroby, doplnkových materiálov. To všetko určuje finálnu cenu. Väčšinou si spravíme prieskum, čo sú za to ľudia ochotní dať a výsledná suma je priemerom a zohľadnením všetkých spomenutých faktorov.

Čo je najdrahšie drevo, s ktorým pracujete a koľko stoja výrobky z neho?

Príkladom môže byť starý odumretý javor, ktorý atypicky stvrdol. Ide o neopakovateľný materiál, ktorý je jedinečný a nikto na svete nebude mať doma nič rovnaké. Klienta pri predaji informujeme aj o takýchto faktoch. Lampa z takéhoto dreva vychádza okolo 250 až 300 eur. Menšie lampy stoja do 60 eur, veľké produkty, ktoré vyžadujú veľa práce a úprav sa pohybujú od sumy 500 eur a viac.

Kde tvoríš svoje umelecké diela?

Celý proces prebieha v malej dielničke, do ktorej mi stačí len prísť a hneď mám radosť. Bola to kedysi maštaľ pre zvieratá, v ktorej môj otec choval ovce. Po tom, ako som začal pracovať s drevom sa otec priestoru vzdal a prenechal mi ho. Drevo suším v podkroví tejto maštale. Nemám žiadnu profesionálne vybavenú dielňu, ale cítim sa tu šťastne.

dizajnová lampa
Pamätáš sa na tvoj prvý výrobok?

Môj prvý profesionálny produkt bol darček k narodeninám pre moju manželku –  dizajnová lampa, ktorú dodnes máme. Dnes už viem, že mala veľa nedostatkov, ale v tomto prípade ide skôr o výnimočnosť momentu, ako o dokonalosť produktu.

Na ktorý zo svojich výtvorov si najviac hrdý?

Pri spracovaní dreva vzniká s drevom vzťah, preto ťažko povedať, ktorý je obľúbený alebo výnimočný. Môžem povedať s kľudným svedomím, že na všetky produkty som svojim spôsobom hrdý. S každým sa mi ťažko lúči a s každým ma niečo spája.

Vedel by si vyrobiť duplikát? 

Nie, vieme produkty len nasmerovať tak, že majú niečo podobné, ale rovnaký produkt vyrobiť nevieme. Každý je originál. Niektoré výrobky pochádzajú z jedného stromu, teda v niečom sa môžu podobať, ale rovnaké nebudú nikdy. Samorasty a anomálie sa duplikovať nedajú.

Čo ťa na tvojej práci baví a napĺňa najviac?

Je to všetko. Od prvotnej fázy hľadania, predstavenia si výslednej podoby, cez spracovanie až k vytvoreniu finálneho produktu. Veľmi mám rád proces povrchovej úpravy, ktorou sa odhalí krása dreva a špecifická kresba. Tu realita vždy predbehne očakávania. Pre mňa je táto práca maximálny relax, najmä pri mojom zamestnaní.

Juraj Moravčík Domorast
Aké máš plány do budúcnosti?

Chcem výrobu držať na rodinnej báze kvôli kvalite našich výrobkov. Bolo by fajn, keby si firma na seba zarábala sama, ale aby to nebolo na úkor toho, že to robíme s láskou a potešením. Novinkou bude online predaj našich výrobkov, ktoré budú ponúknuté na novej stránke.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie