Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Diamant nad starou požiarnou zbrojnicou – Port House Antwerp

V Antverpách sa nachádza 2. najväčší prístav v Európe, ktorý nepriamo zamestnáva viac ako 150 000 ľudí. Okrem toho je toto mesto aj známym centrom obchodu či diamantov. V roku 2007 však v prístave zistili, že majú nedostatok miesta pre administratívne priestory, do ktorých malo vstúpiť nových 500 zamestnancov. A tak v roku 2009 vyhlásilo mesto súťaž na výstavbu novej budovy. Jedinou podmienkou bolo zachovať miesto, ktoré vybrali. Na tom mieste však už stála stará požiarna zbrojnica. Súťaž vyhrala architektonická firma Zahy Hadid, ktorej sa to dokonale podarilo skĺbiť a vznikol tento skvost

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Antwerp (@antwerpen),

Nová horná konštrukcia v tvare „lúča“ je symetricky umiestnená nad centrálnym nádvorím a umožňuje tak stály prechod svetla do srdca budovy. Pri výstavbe novej budovy zohrávala oceľ veľmi dôležitú úlohu – tvorí hlavný skelet novej budovy. Konštrukcia stojí na 3 pilieroch, dva z nich sú umiestnené na vnútornom nádvorí a tretí je veľmi dôležitým vonkajším oporným bodom celej novej budovy. Nachádzajú sa v nich schody a výťahy. Povrch novej budovy tvorí sklo. Vonkajšie steny sú tvorené trojuholníkmi, niektoré sú priehľadné, iné odrážajú svetlo, nie všetky ležia v jednej rovine čím vytvárajú vzhľad akéhosi drahokamu – diamantu. Táto klenutá sklenená fasáda dokonale odráža okolie a povrch vody počas dňa aj noci.

Port House Antwerp
https://www.archdaily.com/795832/antwerp-port-house-zaha-hadid-architects/57e41d9ee58ecef8b400051f-antwerp-port-house-zaha-hadid-architects-long-section

Avšak nová budova ponecháva nedotknutú tú starú. Tá si takisto vyžadovala obnovu a rekonštrukciu a aj úpravy exteriéru. Vnútorné nádvorie je zastrešené vo výške 2 podlažia, čím vzniká uzavretá vstupná hala. Novú prístavbu tvoria ďalšie 4 poschodia. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Antwerp (@antwerpen),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Antwerp (@antwerpen),

Aj vám sa páči takáto súhra modernej a pôvodnej architektúry a chceli by ste toto miesto navštíviť? Napíšte nám, o ktorej budove by ste sa chceli dozvedieť viac informácií. Budem rada ak nám dáte like a budete nás sledovať. Teším sa na vás pri ďalšom článku.  

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie