Dnes je 05.mája 2024, meniny má Lesana/Lesia

4 “wau” úzke domy

Đại Kim house / Aline Architect

Prvý z nezvyčajných domov nájdete vo Vietname. Navrhla ho Firma Aline Architect v roku 2018. Budova je postavená na pozemku 563 m² a má rozmery 4×14 m. Jeho cieľom je napriek svojej mestskej polohe umožniť ľuďom žiť v harmónii so slnkom, vetrom a stromami.

Architekti vymysleli centrálne schodisko, pretože obmedzené možnosti bránili vojsť slnku do budovy. Schodisko využíva perforované kovové podesty, čo umožňuje, aby sa svetlo dostalo zo strechy až na prízemie.

Architekti sa museli popasovať aj s teplom. Použili preto trojvrstvové riešenie na ochranu proti zahrievaniu – vonkajšiu stenu hrubú 220 mm, zelený pufer (tlmivý roztok) a sklenené dvere.      

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marion Cage McCollam (@marioncage),

House for Pottery Festival 

Dom sa stáva domovom, keď je koncipovaný a navrhnutý špeciálne pre tých, ktorí v ňom žijú. 

V prímestskej oblasti v Osake sa nachádza dom pre festival hrnčiarstva. Vytvorilo ho japonské architektonické štúdio OFEA. Postavený je na pozemku, ktorý je 34 metrov dlhý3 metre široký.

Obytné priestory sú rozmiestnené pozdĺž sedemvrstvových dosiek. Tie sú umiestnené v rôznych výškach a prepojené jednoduchými kovovými schodiskami. Prízemie ostáva otvorené ako dielňa s drevenou regálovou konštrukciou a vedie po celej výške domu. Tento dizajn vytvára vnútornú cirkulačnú hru, s priečnymi priestormi a výhľadmi. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Curated Design (@curated.design),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio Depth (@studio_depth),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa architags I architecture blog (@architags),

Stacking Green house 

Ďalším domom, ktorý bude stáť za vaše “wau”, je Stacking Green house v Saigone vo Vietname.

Už teraz zapisujte do svojho ,,must see“ zoznamu aj tento dom. Architekt Vo Tring Nghia sa pri jeho koncipovaní zameral na to, čo ľudia v Saigone milujú – krásne tropické rastliny a kvety, ktoré zdobia ich balkóny, mestské parky a ulice. 

Na fasáde domu je vytvorená vertikálna záhrada. Tento architektonický originál je vysoký 20 metrov avšak len 4 metre široký. Prednú aj zadnú fasádu pokrývajú betónové črepníky, ktoré sú umiestnené podľa výšky rastlín. 

Rastliny sa ľahko udržiavajú vďaka automatickému zavlažovaciemu systému. Stále málo zelene? Na streche nájdete pokračovanie. Vertikálna záhrada poskytuje útočisko pred hlukom z mesta a okolitých ulíc. 

Priečky vnútri domu maximalizujú výhľad na zelenú záhradu a podporujú vetranie. Strešné svetlá umožňujú preniknúť prirodzenému svetlu, slnečné lúče sa šíria aj cez listy rastlín a vrhajú zaujímavé tiene na žulové steny.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa L I V I N S P A C E S (@livinspaces),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa L I V I N S P A C E S (@livinspaces),

House In Nada

Tento unikátny úzky dom je lokalizovaný v srdci japonského mesta Kobe. V lokalite sú náklady na kúpu domu skutočne vysoké. Firma architektov Fujiwaro Muro Architects  prišla s návrhom pohodlného bývania.

Neuveriteľných 36,95 m² v sebe skrýva obývačku, dve detské izby, spálňu, kuchyňu. Naviac má dom garáž aj sklad. Ďalšie “wau” na dome je jeho jedinečná fasáda z červeného cédrového dreva. Bolo špeciálne upravené aby spĺňalo miestne protipožiarne predpisy.

Malý domček, ktorý popri susedoch vyzerá ako strom, je pre majiteľov ideálnym riešením. Sám majiteľ domu po čase napísal architektom správu: 

,,Mám pocit, že dom je malý, ale nikdy som nemal pocit, že je stiesnený.

Prekvapilo vás, na akom malom priestore sa dá naozaj komfortne žiť? Rozmýšľali ste niekedy nad tým, žeby ste si zaobstarali malý alebo úzky domček? Podeľte sa s nami o váš názor a článok zdieľajte aj medzi priateľmi.

Lucy

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 0x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie