Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Workshop recyklovaného dizajnu v Zaježovej

Prvým krokom bolo zozbierať akékoľvek zaujímavé predmety, ktoré sa len tak povaľovali po dvore a dali by sa použiť na tvorbu niečoho nového. Či už išlo o plastovú bandasku, rozpadnutú lavičku, rozbité zrkadlo, hrdzavý fúrik alebo starú lampu…fantázii sa medze nekládli, a čokoľvek sa niekomu zdalo použiteľné, stačilo doniesť na spoločnú kopu do stredu dvora.

workshop zaježová

Keď sme mali zozbieraný dostatok materiálu na tvorbu, začala sme diskutovať, čo s tým. Nápadov bolo neúrekom, ale čas bol obmedzený. Keďže na dvore stála veľká kopa neopracovaného dreva a mali sme všetko potrebné profesionálne vybavenie, rozhodli sme sa primárne pracovať s tým a kombinovať ho s ostatným odpadom.

Vedúci workshopu Tomáš najprv zakreslil niekoľko návrhov. Kto vedel, niečo doplnil, ubral, spripomienkoval, kto nevedel, sa len ticho pozeral a učil sa. Nakoniec sme spolu zvolili 2 väčšie a 2 menšie projekty. Rozdelili sme si úlohy, vybehli do mesta nakúpiť posledné farby, štetce a skrutky a začali pracovať.

Prvý #projektlavička

Na tento projekt sme zužitkovali hrdzavú konštrukciu lavičky. Najprv z nej bolo treba povytrhávať zvyšné polámané, drevené latky a potom železo kompletne vyčistiť kovovou kefou. Takto pripravená konštrukcia sa natrela čiernou farbou a nechala do druhého dňa uschnúť. Chlapi zatiaľ pomerali a narezali nové latky. Každú zvlášť bolo treba vybrúsiť a natrieť olejom, ktorý drevo uchráni po dobu niekoľkých rokov. Na druhý deň stačilo latky navŕtať do konštrukcie a doladiť zaoblenie strán. Hotovú lavičku sme potom presunuli k detskému ihrisku, kde dokonale poslúži maminkám.

workshop zaježová lavička
Druhý #projektzáhradnýfúrik

Starý fúrik bolo treba vyčistiť, nestabilné hrdzavé dno odstrániť a nahradiť ho dreveným. Celý fúrik potom dievčatá premaľovali na žlto. Po uschnutí doň nasypali hlinu, do nej posadili nové záhradné kvetiny a estetický efekt dotvorili kamienkami. Také jednoduché a pritom estetické riešenie na okrášlenie mdlej záhrady!

workshop zaježová záhradný fúrik
Tretí #projektzrkadlo

Sabina, jedna z účastníčok workshopu, si na dvore našla kus starého, špinavého zrkadla, ktoré by podľa nej presne pasovalo do miestneho „second hand“ bazáru. Našli sme k nemu teda ešte dve drevené latky, ktoré sme narezali a zbili do obdĺžnikového rámu. Sabi si potom rám vlastnoručne orezala do oblých kriviek a vybrúsila. Na druhý deň ho ženy pomocou vypaľovačky spoločne vyzdobili kresbami kvetov. Posledným krokom bol olejový náter, aby drevo nabralo tú správnu farbu a šmrnc.

workshop zaježová zrkadlo
Štvrtý#projektlavička2

Na jednej lavičke sa už intenzívne pracovalo a do toho začala vznikať ďalšia. Na dvore kultúrneho strediska majú zriadené veľké spoločné ohnisko, no nie je pri ňom dostatok miesta na sedenie pre všetkých. Tomáš sa teda rozhodol použiť kusy dubovej guľatiny, ktoré ležali naokolo. Z narezaných kratších kusov chlapi spoločne vytvorili nožičky. Vyskúšali si pri tom prácu s dutým vrtákom do dreva, špeciálnym nástrojom na opracovanie dreva, ktorý funguje ako „veľké strúhadlo“. Práca s ním bola pomerne fyzicky náročná a chlapi sa pri nej celkom zapotili. Keď boli všetky 4 nohy hotové, navŕtali sa do lavičky diery s rovnakým priemerom a nohy sa do nich už len vložili a zafixovali. Sedaciu časť potom Tomáš zbavil belu, mäkkého bieleho dreva, ktoré časom odhníva, a vybrúsil lavičku do hladka.

Víkendovka na Zaježovej bola pre všetkých účastníkov intenzívnym zážitkom a zhodli sme sa, že je super pocit vidieť po sebe výtvory, ktoré nielen zredukovali a zužitkovali odpad, ale navyše aj prakticky poslúžia a skrášlia exteriér Zaježovského centra.

Tento projekt vznikol za podpory projektu ESC – European Solidarity Corps a organizácie Iuventa- Slovenský inštitút mládeže.

Lenka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie