Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

7 vecí, ktoré ste o Andym Warholovi netušili!

1. Slovák a kresťan?

Ondrej a Júlia Warholovci, rodičia Andyho, pochádzali z východoslovenskej dediny Miková pri Stropkove. Emigrovali do Ameriky, konkrétne do Pittsburghu v Pensylvánii, ešte pred tým ako mali potomkov. Rodičia, gréckokatolícki rusíni, vychovávali malého Andyho a jeho dvoch starších bratov vo viere. Zdedené peniaze po otcovi, využil na štúdium umenia na Carnegie Institute of Technology. Kresťanská výchova Andyho ovplyvnila, k cirkvi rovnaký postoj nemal a celý život sa otvorene hlásil k homosexualite. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Марян Колич (@maryankolych),

2. Trendsetter Pop-artu?

Andy pracoval ako ilustrátor v reklame a časopisoch. Jeho nespochybniteľný talent sa prejavil a začal tvoriť svoje povestné obrazy. pomocou sieťotlače. Z obyčajnej fotky vytvoril umelecké diela – Campbellove polievky, Coca-Colu. Neobmedzoval sa len na predmety, medzi jeho skvost sa radí diptych Marylin Monroe alebo Elvisa Presleyho. Andy bol skutočne netradičný umelec! Na oxidáciu niektorých farieb používal svoj moč. Dodal tak farbám unikátne sfarbenia červenej, žltej či oranžovej. 

Pop-art a viac ako 40 filmov z dielne Warhola si veľmi rýchlo našli svojich fanúšikov. Jeho sláva a popularita stúpala. Andyho tak môžeme pokojne označiť za trendsettera 70-tych a 80-tych rokov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa •••???????••• (@_.delicious._.art._),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa CANDYBAR Gallery (@candybargallery),

3. Andyho továreň a.k.a ,,The Factory“ ako centrum bohémov 

V časoch najväčšej slávy vlastnil Andy štúdio The Factory v New Yorku. Toto miesto sa stalo centrom vtedajšej ,,high society“. Medzi pravidelných návštevníkov patrili, okrem pornohviezd a drogových kráľovien, aj umelci ako David Bowie, Mick Jagger, Liza Minelli, Madonna a John Lennon s Yoko Ono

Niet pochýb o tom, že toto miesto bolo otvorené umeniu, sexu i drogám. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michael A. Carson (@dumber_plumber),

4. Prečo Drella? 

Priatelia Andyho volali prezývkou Drella. Bolo to spojenie mien Dracula a Cinderella (Popoluška). Bolo to vraj preto, že bol prostoreký, bledý a nečestný. Nebolo jednoduché odhaliť, čo si skutočne myslí. Pod prezývkou Drella sa údajne skrývala aj jeho pasívna agresivita – preto ten Dracula. Cinderella – pravdepodobne súvisela aj s jeho sivými parochňami, ktoré vždy nosil. Dôvodom bolo, že už v 20tke stratil väčšinu vlasov, a tak si vytvoril typický imidž, ktorý pozná dnes už každý. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @surfacelevelact,

5. Mamičkin maznáčik a milovník psov 

Mama Julia bola pre Andyho najbližšou osobou. Býval s ňou až do svojej smrti (do 58 rokov). Bola mu oporou i inšpiráciou, dokonca nakrútil film s názvom Mrs. Warhol. Bola výtvarníčka a pracovala na jeho kresbách a ilustráciách. 

Okrem svojej mamičky, Andy miloval psov – vlastnil niekoľkých. Okrem nich sa mu páčili sa aj pávy, vtáky, opice, papagáje a mačky, ktoré boli často aj na jeho obrazoch. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andy Warhol (@aaandygrams),

6. Takmer ho zabila šialená feministka

3. júna v roku 1968 navštívila Warhola v jeho Factory radikálna feministka Valeria Jean Solanas, ktorá s ním v minulosti pracovala a hrala v jeho filme. Mužov nenávidela a bola presvedčená, že Andy má nad jej životom absolútnu kontrolu, a tak na neho tri krát vystrelila. Solanasovej bola diagnostikovaná paranaoidná schizofrénia a Andy sa zo zranení liečil niekoľko mesiacov v nemocnici. Následkom tohto atentátu, o dvadsať rokov neskôr (1987), Andy podľahol srdcovému infarktu pri bežnej operácii žlčníka, nakoľko mu ho guľka značne poškodila. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Starving Art Historian (@starvingarthistorian),

7. Andy ako zberateľ, puntičkár a večný panic

Andy sa po atentáte dosť zameral na svoj život, a tak si nahrával bežné momenty a postrehy zo svojho života. Vzniklo tak cca 3 400 audiokaziet, ktoré sa stali zdrojom pre vznik takmer 800 stranovej knihy s názvom The Warhol Diares. Andy si počas svojho života odkladal takmer všetko – do boxov a krabíc, ktoré však nikdy znovu neotvoril. Vďaka tomu však mohlo vzniknúť najväčšie múzeum venované jednému umelcovi v Pittsburgu v štvrti Nohth Shore, s takmer 4 000 dielami. Jedno múzeum je aj u nás na Slovensku – v Medzilaborciach a určite vám odporúčame jeho návštevu. Ako sme už spomínali, Andy bol otvorený homosexuál, a zároveň sám vyhlasoval, že nikdy nemal sex. Tomu je ťažké uveriť, pretože jeho The Factory bola miestom nerestí a absolútnej sexuálnej slobody. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peaceful Elementary Teacher (@peacefulelementaryteachertpt),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa David Morgan (@daveghmorgan),

Warhol povedal: ,,V budúcnosti bude raz každý 15 minút slávny.“ Pri Andym to však neplatí. Je slávny oveľa dlhšie a po viac ako 30tich rokoch od jeho smrti, sú jeho obrazy stále dokonalými doplnkami do interiérov – od menších plagátov až po obrazy na celé steny. Pop-art je súčasťou modernej architektúry – výrazné farby, rovnaké obrazy v iných farebných spektrách – to sú jedny zo súčasných trendov v bývaní. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Josh Evan (@joshevaninteriors),

Prekvapil vás niektorý z faktov o Warholovi? Viete aj vy niečo zaujímavé z jeho života? Napíšte nám v komentároch. 

Lucy

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie