Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Pisoár na výstave a Mona Lisa s briadkou

Škola vs. zábava

Duchamp bol francúzsko-americký umelec. Narodil sa v roku 1887 vo Francúzsku. Po štúdiu na lýceu dokonca študoval na Akadémii Julian v Paríži. Jeho diela boli výrazne ovplyvnené avantgardnými smermi. Ako to už býva, viac ako chodenie do školy, ho bavili návštevy barov či reštaurácií. Zúčastňoval sa mnohých výstav, na ktorých sa spoznal s Guillaumom Apollinairom a Francisom Picabiom

akt č. 2 marcel duchamp
https://www.flickr.com/photos/duchamp/28643060

Medzi jeho ranné kontroverzné dielo patrí Akt zostupujúci zo schodov č. 2.“ z roku 1912. Na jednej z výstav v Paríži tento obraz odmietli vystaviť. V roku 1914, po vyhlásení 1. svetovej vojny, sa rozhodol odísť z Paríža do USA. Práve tento avantgardný obraz sa stal najviac reprodukovaným obrazom v USA. Za veľkou mlákou Duchampa najmä pre jeho kontroverzné diela veľmi uznávali. 

Marcel ty rebel!

Ďalším jeho dielom bola Sušička na fľaše. Bola to železná sušička s výškou 64 cm zakúpená v roku 1914 v Paríži. Umelec ju v roku 1916 podpísal a položil na správne miesto. A takto, milí čitatelia, sa povyšujú úžitkové predmety na umelecké diela 

Susička na fľaše Duchamp
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Bottle_Rack_-_Marcel_Duchamp.jpg/1024px-Bottle_Rack_-_Marcel_Duchamp.jpg
Lisa, tie fúzky sa ti hodia

V roku 1919 Duchamp primaľoval Mone Lise fúzy a briadku. Síce to bola len reprodukcia obrazu, ale aj tá vyvolala veľký rozruch. Názov L.H.O.O.Q., ktorý je aj pod reprodukciou obrazu, predstavoval slovnú hračku. Znamená niečo ako “žena v stave sexuálneho vzrušenia“. Týmto gestom sa snažil poukázať na údajnú homosexualitu L. da Vinciho.

Mona Lisa je veľmi vďačný objekt záujmu. Po svojom ju reprodukovali aj maliari ako Kazimir Malevič, Banksy či Andy Warhol. Fascinuje Vás tvorba tohto pop-artového umelca? Viac sa dočítate v článku 7 vecí, ktoré ste o Andy Warholovi netušili.

Mona Lisa podľa Duchampa
https://www.flickr.com/photos/centralasian/5435689277

Posledné z diel, ktoré si predstavíme, je pisoár z porcelánu tzv. Fontána. Poslal ho anonymne na výstavu Society of Independent Artists. Komisia sa rozhodla dielo z hygienických dôvodov nevystaviť. Zdvihla sa však vlna odporu, za ktorou stál komisár Marcel Duchamp.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Today Is Art Day (@todayisartday),

Duchamp patrí medzi zástancov antiumenia. Pre neho nebolo až tak dôležité vytváranie umeleckého objektu, ale jeho samotný výberNapriek jeho provokatívnym názorom sa stal dôležitou súčasťou dejín umenia. Svojím novým, netradičným pohľadom ovplyvnil množstvo umelcov či umeleckých smerov. 

Čo si myslíte, podarilo sa mu povzniesť predmety na umeleckú úroveň, o čo sa snažil pri svojich dielach? Počuli ste už o takomto druhu umenia? Budem rada ak nám zanecháte komentár a článok budete zdieľať aj s vašimi priateľmi.

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 7x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie