Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Atraktívne budovy ,,Rammed Earth“ vyrobené z pôdy

Tento typ stavby je zhotovený z pevne zabalenej pôdy. Zmes pôdy sa s trochou vody lisuje do preglejkových foriem na vytvorenie stien. Akonáhle sa časť steny vysuší, formy sa odstránia. Výsledkom je umelá sedimentárna hornina, ktorá vytvára jedinečný a sofistikovaný dom. Týmto spôsobom boli postavené aj stavby ako sú napríklad Veľký čínsky múr, alebo palác Alhambra v Španielsku. Starodávna metóda bola nedávno obnovená a dnes sa označuje ako trvalo udržateľný stavebný materiál.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alhambra de Granada (@alhambra_oficial),

Táto technika výstavby teda používa na konštrukciu základov, podláh alebo stien. Využité sú výhradne len prírodné materiály – zemina, vápno, štrk alebo krieda. Vďaka tomu majú ekologické domy veľmi nízke nároky na údržbu, sú pevné, priedušné, dobre izolujú a zároveň sú aj odolné voči požiarom.

Páči sa vám tento nápad, no neodvážite sa mať z hliny celý dom? Dekorujte miestnosti krásnymi hlinenými omietkami

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Real estate investment (@cofundie),

Rammed Earth budovy vytvorené z pôdy sú na každom kontinente okrem Antarktídy. Stavajú sa v rôznych prostrediach vrátane miernych, vlhkých, púštnych, horských a tropických oblastí. 

Faktory podporujúce tento typ stavby
  • dostupnosť vhodnej pôdy 
  • konštrukcia budovy vhodná pre miestne klimatické podmienky

Pokiaľ sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk a do komentára napíšte, či by ste si vedeli predstaviť bývať v takomto dome. Podeľte sa s priateľmi o jedinečnú stavbu postavenú z hliny.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie