Dnes je 03.mája 2024, meniny má Galina

Najkrajšie mestské parky – pokračovanie

V predchádzajúcom článku Očarujúce oázy pokoja v centre veľkomiest sme si predstavili 4 krásne parky, ktoré sa nachádzajú v džungliach veľkomiest. Tu sú ďalšie.

5. Stanley park

Je najobľúbenejší prírodný park, ktorý je  v centre mesta Vancouver. Nachádza sa tam niekoľko nádherných záhrad, jazierok, pláží a rôznych historických pamiatok. Rozloha parku je 400 hektárov a každoročne priláka okolo 8 miliónov návštevníkov. V parku sa nachádza aj cyklochodník a slávny park Seawall, ktorý určite stojí za návštevu. 

Stanley Park
Partial view of Downtown Vancouver from Stanley Park’s Lost Lagoon

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nasia Chowdhury (@nasiachowdhury),

6. Central park

Najznámejší park sveta. Mnohým z vás ho určite netreba predstavovať. Mohli sme ho vidieť aj v mnohých filmoch a seriáloch a čítať o ňom v knihách. Je jednou z dominánt New Yorku, ktorú určite treba navštíviť. Nachádza sa v centre Manhattanu a bol otvorený v roku 1857. Každoročne ho navštívi až 35 miliónov návštevníkov. V najznámejšom parku sveta môžeme stretnúť pouličných umelcov a predajcov. Nachádza sa v ňom aj zimný štadión či Zoo. Mali by ste záujem vidieť Park z vodnej hladiny? Prenajmite si loďku a užite si tak výnimočné chvíle.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zain Chamoun (@zainchamoun),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Central Park (@centralparknyc),

7. Park Ibirapuera

Nachádza sa v meste Sao Paulo v Brazílii. Otvorený bol v roku 1954 na oslavu 400. výročia mesta. Navrhol ho architekt Roberto Burle Marx a modernista Oscar Niemeyer. Nachádzajú sa v ňom aj bežecké a cyklistické chodníky. Z parku Ibirapuera je nádherný panoramatický výhľad na centrum mesta. Je tu množstvo fontán, záhradmúzeí. Dokonca sa tu konajú rôzne koncerty či fashion week.

park ibirapuera
Photo by Joel Santana Joelfotos from Pixabay
8. King park a Botanical garden

Nachádza sa na západnom okraji mesta Perth v Austrálii. Má rozlohu 1003 ha. Ročne ho navštívi viac ako 5 miliónov návštevníkov. Výnimočný je svojou botanickou záhradou. Nachádza sa v nej viac ako 3 000 rôznych druhov flóry. Každoročne sa tu koná aj veľká výstava kvetov Wildflower – King Park Festival. 

king park Australia
Photo by Sam Curry from Pixabay
9. Lumpini park

Prvý verejný park v Bangkoku bol pomenovaný po Buddhovom mieste narodenia v Nepáli. Park je príjemným únikom od ruchu veľkomesta, napriek tomu sa nachádza priamo v jeho srdci. Každý deň sa v parku organizujú rôzne verejné aeróbne cvičenia a tai chi. Nachádza sa tu aj množstvo bežeckých trás či oddychových plôch s jazierkami. Práve vďaka týmto veciam je park veľmi obľúbeným miestom medzi domácimi aj turistami. 

Lumpini park
Photo by Martial Art from Flickr
10. Hibiya Park

Nachádza sa v centre mesta Tokio. Bol to pôvodne palácový areál, ktorý zmenili na park. Má rozlohu 16 hektárov. Jednou z atrakcií parku je veľká fontána so šírkou až 30 metrov. Nachádzajú sa tu aj oddychové miesta, tenisové kurty či reštaurácie. V parku sa konajú hudobné vystúpenia, koncerty, festivaly. Sú umeleckou súčasťou parku a návštevníci tu chodia počas celého roka.

Hibiya park
Photo by David Baron from Flickr
Hibiya Park
Photo by David Baron from Flickr

Boli ste už v niektorom z parkov, ktoré sme si predstavili? Alebo akurát dopĺňate svoj wishlist o nové tipy? Nezabudnite sa o ne podeliť aj so svojimi priateľmi.

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 0x
  • 5x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie