Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Atraktívne mesto budúcnosti s efektívne využitým priestorom?

Veľkomesto Bangalore

Bangalore je hlavné mesto indického štátu Karnataka ležiaceho na juhozápade krajiny. V metropolitnej oblasti sa vyšplhal počet obyvateľov na 6,1 milióna. Nastáva preto problém s nedostatkom miesta pre obyvateľov a zároveň nadmerné znečistenie celej oblasti. Tieto problémy sa rozhodli riešiť vybudovaním novej mestskej štvrte Karle Town Centre.  

Karle Town Centre

Autorom odvážneho projektu je ateliér UNStudio z Holandska. Dlhodobo sa venuje stavbám spĺňajúcim potreby budúcich veľkomiest. Štvrť Karle Town Centre, ktorá vyrastie na ploche 72 hektárov v severnej časti mesta, ponúkne zázemie pre kultúru, obchodné aktivity a stane sa novým rezidenčným centrom oblasti. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa UNStudio (@unstudio_architecture),

Dizajn hodný budúcnosti

Štvrť Karle Town Centre má tvoriť 20 výškových budov v urbanistickom štýle. Exteriér budov budú tvoriť čisté línie, čiže budovy sa budú vyznačovať prvkami modernej architektúry. Interiér jednotlivých budov bude prispôsobený konkrétnemu využitiu stavby, vždy však pôjde o maximálne efektívne využitie priestoru aj dostupných zdrojov.

Zaujímajú vás mestá budúcnosti? Prečítajte si článok o Singapure – štáte a meste v jednom.

Záhrada, zdravie, kultúra

Spoločnosť UNStudio odprezentovala dizajn novej štvrte. Verejnosť sa taktiež dozvedela, o čo sa budú architekti pri stavbe opierať. Medzi hlavné piliere projektu zaradili: záhradu, zdravie a kultúru. Architekti predstavili tieto oblasti, aby sa na ne počas plánovania a realizácie stavieb mohli sústrediť a docieliť tak ich dostatočné rozvinutie. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa de Architect (@dearchitectnl),

Ekologická udržateľnosť

Hlavným cieľom projektu je vybudovanie ekologicky udržateľnej štvrte ponúkajúcej nadštandardné podmienky pre život. Zatiaľ čo na výstavbu budov budú použité materiály z obnoviteľných zdrojov, ulice štvrtí budú lemované zeleňou. K splneniu najvyšších environmentálnych štandardov chcú architekti použiť aj najnovšie technologické systémy, ktoré fungovanie budov zefektívnia.  

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa UNStudio (@unstudio_architecture),

Vedeli by ste si predstaviť život v indickom meste budúcnosti? Napíšte nám váš názor v komentároch a podeľte sa o atraktívne mesto budúcnosti aj so svojimi priateľmi. 

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x
    Ivana Matušíková
    12/05/2020
    14:59

    Moj manžel Adrián Matušík Majster sveta v hode diskom ako paralympionik bol v Bangalore, kde prvý krát získal ZLATO v roku 2009. India ho uchvátila, posvätné kravy na ceste ktoré trebalo obchádzať, 🙂 no spoznal tam aj tu chudobnejšiu časť.
    Ja som sníval o Indii, no už sa tam neodstanem. Pekný deň. A Dakuejem za článok

      noprint
      25/05/2020
      13:07

      Milá Ivana, ďakujeme za Váš príspevok, aj za zážitky manžela. Tak snáď v budúcom živote 🙂

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie