Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Projekt ,,Požič strom“ zahajuje ekologické Vianoce

Tento manželský pár myslí skutočne o dva kroky vpred . Rozhodli sa prenajímať vianočné stromčeky v kvetináči. Viac o tomto ekologickom projekte ,,Požič strom“, kombinujúcom šetrnosť k prírodným zdrojom, praktickosť a udržateľnosť, sa dočítate v nasledujúcom rozhovore so zakladateľkou projektu Lenkou Macisovou.

vianočný stromček s ponožkami
Photo from @Lenka Masicova
Kto z vás vlastne prišiel s týmto inovatívnym nápadom?

Ako obyčajne s kreativitou a nápadmi najrôznejšieho druhu prichádzam v našom vzťahu ja. Môj manžel Maťo potom pomôže, aby sa tie nápady aj dokázali preniesť do reality 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sheila @simple.joy.at.home (@simple.joy.at.home),

To sa teda pekne dopĺňate. Tak nám to trošku viac priblíž – aké boli začiatky projektu ,,Požič strom”?

Už presne neviem kedy, ale videli sme tento nápad pár rokov dozadu v zahraničí. Napadlo nám, aké je to skvelé a že raz by sme my radi spustili takýto projekt aj v Banskej Bystrici. Ešte pár rokov po tejto konverzácii sme si tento nápad držali stále v rovine ,,bolo by to super…”. Nemali sme však čas a priestor na jeho rozbehnutie. Zmenilo sa to minulý rok, keď sme si s Maťom skúsili kúpiť tri stromy v kvetináči a povedali sme si, že je čas na ostrý test. Ten sa podaril a sme tu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa pozic_strom (@pozic_strom),

A prečo vás tak oslovilo práve ,,požičiavanie” vianočných stromčekov?

Hlavná a najdôležitejšia myšlienka je postavená na tom, že požičiavanie nevytvára okamžitý odpad a dáva možnosť  stromčeku ,,byť v obehu” niekoľkokrát. Tým sa minimalizuje záťaž na životné prostredie. Ďalší rozmer je, že prirodzeným rastom stromčekov sa prispieva k znižovaniu skleníkových plynov. Či už ide o fázu ich života v kvetináči, alebo v prírode keď ich neskôr vysadíme.  

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ? ? ? ? & ? ? ? ? ? (@fawnandfableinteriors),

Presne kvôli tejto ,,eko“ stránke som si aj ja minulý rok zadovážila stromček v kvetináči. Bol kupovaný spred nemenovaného obchodného domu. Kupovala som ho celá natešená, ale ostali mi len ,,oči pre plač“. Stromček vydržal pár dní, začal opadávať a vlastne sa ani nedožil nejakého sadenia. 

Stromčekom v kvetináči z veľkoobchodnej siete si v skutočnosti ľudia kupujú len náplasť na skutočný problém. Ak niekomu záleží na životnom prostredí a udržateľnosti v našom správaní, tak veľkoobchodné stromčeky v skutočnosti problém neriešia. Je tomu tak preto, že tieto stromčeky sú väčšinou pestované za účelom výrubu, sú nešetrne a bez odbornej starostlivosti ,,preložené” do kvetináčov. Bohužiaľ veľká väčšina z nich je už v tomto momente mŕtva. Aj v obchode vás upozornia, že daný stromček nie je určený na trvalú výsadbu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa pozic_strom (@pozic_strom),

Vážne? To mi veru dotyčný predávajúci nepovedal. 

Ďalším problémom je, že tieto stromčeky sú väčšinou pestované v zahraničí. Ich doprava na Slovensko zanecháva veľkú uhlíkovú stopu. Stromčeky sú určené na jednorázové použitie a teda aj podmienky prepravy týchto stromčekov nie sú prispôsobené tomu, aby sa čo najviac zachovala ich schopnosť prežiť. 

To je smutné, človek to kupuje práve kvôli tomu, aby strom ďalej ,,žil“ v priľahlom ekosystéme.

Tu sa dostávame ešte k jednej podstatnej veci. A to je druh stromu a jeho pôvod v našich zemepisných podmienkach. Mnohé odrody vianočných stromčekov sú pre naše lesy invazívne druhy rastlín a nemôžu sa len tak svojvoľne zasadiť v lese. Môžeme ich sadiť u seba na záhrade alebo v parkoch na to určených. Vysadením v lese môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Arena Flowers: Ethical Florist (@arena_flowers),

Zaujímavé. To by ma nikdy nenapadlo na čo všetko treba myslieť.

My sa snažíme všetky tieto neduhy eliminovať. Ponúkame len ,,slovenské” stromčeky. Vytvárame podmienky pre kvalitný rast našich stromčekov. Už máme vytipované aj miesta, kam by sme mohli stromčeky vysadiť, keď už budú veľmi veľké a na Vianoce sa nehodia. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vësna Puzzo (@pvesna_),

Aké druhy stromčekov teda konkrétne ponúkate?

Momentálne máme v ponuke jedľu kaukazskú (Abies nordmanniana) alebo smrek pichľavý (Picea pungens).

Vy si ich aj sami sadíte? 

Áno, časť stromčekov, ktoré máme, je sadených priamo v kvetináči, väčšinu sme však kúpili od slovenských pestovateľov. Časť z nich je tiež sadených priamo v kvetináči, zvyšok je špeciálne vyberaný zo zeme a balený do balov, ktoré chránia korene pri presádzaní. 

tri živé vianočné stromčeky v kvetináči
Photo from @Lenka Masicova
Dobre, mňa si presvedčila . Tak prejdime k praxi. Ako to celé funguje, keď mám záujem o vianočný stromček od “Požič strom“?

Funguje to veľmi jednoducho. Vy objednáte – my doručíme – užijete si krásne Vianoce – my stromček vyzdvihneme – a budeme sa o neho starať až do ďalších Vianoc. Ideálne je, ak budeme schopní celý proces zopakovať čo najviac krát. Teda nebudú sa musieť vypilovať ďalšie stromčeky, keďže tie naše, v kvetináči, plnia presne ten istý účel – robiť ľuďom radosť počas najkrajších sviatkov v roku.

Photo from @Lenka Masicova
Pamätám si minulý rok, že celkom mi dala zabrať ,,logistika“ presunu z obchodu ku mne domov. Predsa len – nie je to skladací umelý stromček v krabici

Na to sme samozrejme mysleli. Dovoz aj odvoz je súčasť našej služby. Pri dovoze od nás zákazníci dostanú inštrukcie, ako sa o stromčeky správne starať. Máme záujemcov aj z pomerne vzdialených lokalít od BB. V tomto prípade riešime aj možnosť osobného vyzdvihnutia daným zákazníkom. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Chiara Alessandri (@_chiara.alessandri_),

Čo sa so stromčekmi deje po Vianociach?

Ako aj pred, tak aj po Vianociach sa musia stromčeky aklimatizovať. To znamená, že po Vianociach ich musíme umiestniť do priestorov, kde ich budeme postupne ochladzovať, aby z vykúrených obývačiek neprešli rovno do vonkajších mínusových teplôt. Aklimatizovať sa budú približne dva týždne. Po úspešnej aklimatizácii im doprajeme zaslúžený odpočinok v exteriéri. Až do jari budú oddychovať a na jar sa začne kolotoč starostlivosti, ktorú si budú vyžadovať. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ???????? ?????? (@kristine.pupola),

Spomínala si, že treba dodržiavať nejaké inštrukcie ako sa o tieto vianočné stromčeky doma starať. 

Základné pravidlá starostlivosti nájdete aj na stránke pozistrom.sk. Podrobnejšie informácie ľudom dávame pri odovzdaní stromčeku pred Vianocami. Avšak asi najdôležitejšie pravidlo je nevystaviť stromček priamemu tepelnému zdroju. Romantická predstava Vianoc je pre niekoho pohľad na horiaci krb, vedľa ktorého je krásne vysvietený vianočný stromček. To však takmer určite stromčeku ublíži.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mr & Mrs C (@avictorianhouseinbedford),

Ak chceme žiť viac v súlade s prírodou, musíme sa zmeniť. Musia sa zmeniť naše zvyky. Musíme zmeniť to, ako vnímame naše pohodlie a čo je kompatibilné s prírodou. Inak to veľmi nemá zmysel a stromčekom v kvetináči si kupujeme len dobrý pocit na dva týždne.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna (@athena13me),

To si vystihla pekne  Ešte na záver nám povedz, ako s manželom trávite Vianoce. Mali ste vôbec niekedy aj umelý stromček?

Nie, nie. Nevieme si bez živého stromčeka Vianoce predstaviť. Čo sa týka ostatných zvykov je to u nás veľmi vtipné. Z mojej strany sú Vianoce spojené aj s duchovnou atmosférou, u Maťa je to viac o stretávaní sa rodiny a oddychu od uponáhľaného života počas roku. No a potom je tu jedlo. Doteraz sme sa nezhodli, či sú lepšie opekance na sladko alebo na slano :D. Ryba, šalát, polievka… nekonečné doberanie sa. Vždy však trávime Vianoce spoločne s rodinou. Raz sme s mojimi rodičmi u nás doma a na ďalšie Vianoce pre zmenu s manželovými rodičmi. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa K L A R Y S (@klarys.c),

Ďakujeme Lenke, že si našla čas na rozhovor, prajem jej aj manželovi Maťovi veľa krásnych vypestovaných stromčekov a veľa uvedomelých a spokojných zákazníkov. Možno aj z radov našich čitateľov. Čo poviete? Vaše názory a postrehy k tejto téme radi uvidíme v diskusii pod článkom.

DomiCe

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie