Dnes je 06.mája 2024, meniny má Hermína

Tajomný ČERNOBYĽ – vtedy, dnes a zajtra

Čo bolo vtedy…

Jadrová elektráreň bola prvou v Ukrajine, ktorá fungovala so štyrmi reaktormi. Plánovali sa postaviť aj ďalšie dva, avšak havária v roku 1986 kompetentných utvrdila v tom, že to nie je najlepší nápad. 

Len 20 km vzdialené mesto Pripjať sa stalo hostiteľom zamestnancov elektrárne a ich rodín, bolo tu vystavaných 13 000 bytov, 100 škôl, nemocnica, plaváreň a mnoho ďalších úžitkových stavieb. Budovy boli postavené podľa vtedajšej sovietskej modernistickej architektúry, o čom svedčí aj 160 bytoviek. Nechýbalo kino ani zábavný park, ktorý sa stal ikonou tohto miesta. Pripjať bol evakuovaný krátko po katastrofe a zostáva dodnes neobývaný. 

chernobyl zabavny park
Photo by @beevam on Pixabay from Wendelin_Jacober
Ako to vyzerá dnes…

Ako roky plynuli, zmenilo sa mnoho – tak v Pripjati a tiež v Černobyle. Reaktor 4 bol okrem tisícov ton betónu prikrytý aj kovovou konštrukciou, ktorá je najväčšou pohyblivou konštrukciou na svete. Bez problémov by sa pod ňu zmestila Socha Slobody alebo dva Boeingy 777. Projekt stál viac ako 1,7 bilióna dolárov a bol kompletne dokončený v roku 2016. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stranko Strankovič (@stranko_mojemeno),

Mesto Pripjať je naopak dôkazom toho, ako sa príroda vysporiadala s absenciou ľudí a ich zásahu. Mesto uväznené v čase viac ako 30 rokov je úplne zmenené – budovy pohltila zeleň, stromy pohltili radiáciu, zvieratá sa tu voľne pohybujú a po ľuďoch zostali už len grafiti na stenách, rozbité sklo z mnohých okien a tony spadnutých káblov. 

Pripjať sa stala populárnou aj vďaka mnohým dokumentom a seriálom, ktoré v poslednom čase vznikajú a tak tu rastie aj turizmus. Dnes sa sem môžete dostať prostredníctvom cestovnej kancelárie ak máte chuť na dobrodružstvo a chcete vidieť mesto duchov naživo.

Ak máte odvahu, prečítajte si aj o týchto strašidelných miestach.

mesto Pripjať
Photo by @beevam on Pixabay from Amort1939
Čo bude ďalej…

Kovová konštrukcia nad Reaktorom 4 by vraj mala vydržať viac ako 100 rokov. Navyše, v blízkosti elektrárne je nainštalovaných 3800 solárnych panelov, ktoré budú čiastočne využívať niektoré zo starých jadrových infraštruktúr a budú prevádzkované na diaľku z Nemecka, aby neprišlo k ohrozeniu pracovníkov radiáciou. Ak sa uvedie do prevádzky, poskytne energiu pre viac ako 2000 domov a bude vyrábať viac energie ako zničený Reaktor 4. 

Doslova znovuzrodenie elektrárne na solárnej báze je niečím výnimočným. Je to ukážka toho, ako nám príroda môže pomôcť a v budúcnosti možno aj nahradiť jadrové a palivové elektrárne. Akokoľvek sa na to pozrieme, Černobyľ bude navždy čiernym bodom v histórii ľudstva – a nám len zostáva poučiť sa z tejto katastrofy a pamätať na to, že príroda vždy zvíťazí. 

Lucy

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie