Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Dlhá životnosť a super mechanické vlastnosti

Vlastnosti bridlice 

Prírodná bridlica je usadená, čiastočne premenená hornina s jemnou zrnitosťou, ktorá vzniká z ílovcov. Ide o ušľachtilý materiál, ktorý má výborné vlastnosti predovšetkým na stavebné účely. 

Jedna z popredných vlastností je, že má výbornú opracovateľnosť, čo znamená, že umožňuje ľahké štiepanie, rezanie alebo vyvŕtavanie dier. Vďaka svojej rozmanitosti tvarov sa dokáže brydlicová krytina prispôsobiť rôznym tvarom strechy. Používa sa napríklad aj na štítoch, komínoch a vikieroch. Prírodná bridlica má tiež veľmi dlhú životnosť a výbornú mechanickú pevnosť či pružnosť. Navyše dokáže veľmi dobre odolávať vetru a zrážkam. 

Ak sa pýtate, aký typ strechy zvoliť pre rodinný dom, bridlicová krytina môže byť jedným z riešení. 

Photo by Gibrala on Pixabay
Montáž strešnej krytiny 

Pri montáži je potrebné dbať na to, aby každý bridlicový kameň bol pripevnený aspoň dvoma klincami na ploche kameňa. Ďalšie tri či štyri klince sa musia ukotviť na krajoch tak, aby bola dosiahnuté dostatočné upevnenie. Je dobré použiť medené alebo inak povrchovo upravené klince, a to z toho dôvodu, aby sa zabránilo ich korózii. Bridlice majú veľmi dobrú životnosť. Riskantné môžu byť, v tomto prípade, klince. Preto radšej zainvestujte práve do dobrého materiálu tohto spojiva. Dôraz by mal byť kladený aj pri výbere kvalitného podkladu, ktorý by mal byť zo širokých a čo najlepších dosiek. 

Údržba krytiny 

Údržba samotnej strechy z bridlíc je veľmi dôležitá, no nevyžaduje si nejaké extra úsilie. Dôležité je po dvoch rokoch od položenia krytiny, skontrolovať strechu a uistiť sa, že všetky bridlicové kamene sú v poriadku. Mohlo sa totiž stať, že pri prvom pokladaní boli niektoré prasknuté alebo inak poškodené a prehliadlo sa to. Ak takéto bridlicové kamene nájdete, treba ich vymeniť. Následne si dajte strechu každé 4 roky skontrolovať profesionálom, ktorý sa na strechu pozrie a zhodnotí jej funkčnosť. Nie je to časovo ani finančne nákladné. 

Photo by Didgeman on Pixabay

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. Do komentára nám môžete napísať, či by ste si vedeli takýto typ strechy predstaviť na svojom dome. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie