Dnes je 28.apríla 2024, meniny má Jarmila

Mesto, v ktorom vládnu bicykle – Houten v Holandsku

Vznik cyklistického mesta

Mnohí považujú Houten za pomerne nové mesto. Pravdou je, že na mapách sa vyníma už dlhé roky. Zviditeľnilo sa však až v 60. rokoch minulého storočia vďaka architektovi menom Rob Derks. Tento pán pozmenil miestnu infraštruktúru. Rozumne uprednostnil chodcov a cyklistov na úkor automobilov. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Holland (@visit_holland),

Zaujímajú vás jedinečné mestá? Neprehliadnite Mesto budúcnosti.

Autá nie sú vítané

Okolo mesta Houten sa tiahne hlavná ulica, z ktorej vedie mnoho slepých uličiek do všetkých vonkajších obytných zón. Do stredu mesta sa však s autom dostanete len veľmi ťažko a ak by sa vám to aj podarilo, miestni obyvatelia by na vás pozerali ako na nepriateľov. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Leendert Buteijn (@lbuteijn),

Mesto je navrhnuté tak, aby sa cyklochodníky nestretali s cestami pre autá. Na miestach, kde sa križujú, vznikajú podchody a mosty, alebo platia špeciálne pravidla, kedy auto dáva vždy prednosť cyklistom

Celá rodina na dvoch kolesách 

Miestni obyvatelia si jedinečnosť mesta veľmi pochvaľujú a stále sa nájdu noví záujemcovia, ktorí sa do mesta túžia presťahovať. Čo i len sa miestne deti naučia chodiť, sadajú hneď na bicykle, aby na nich mohli jazdiť do škôl a na krúžky presne tak, ako ich rodičia, ktorí do roboty jazdia výhradne na dvoch kolesách

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Olivier Bcmt (@olivier.bcmt),

Najbezpečnejšie miesto pre deti 

Niet divu, že sa Houten hrdí práve týmto titulom. Vďaka absencii áut v meste, sa môžu deti hrať takmer kdekoľvek bez toho, aby sa museli rodičia strachovať, že sa im na ulici niečo stane.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MyBike Shop (@brechocleta),

Nám sa veľmi páči idea a koncept infraštruktúry tohto mesta. Aký je váš názor, navštívili by ste toto miesto? Napíšte nám do komentárov, aký je váš názor na jedinečné holandské mestečko Houten a zdieľajte článok s priateľmi. 

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie