Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Oplatí sa pasívny dom ešte aj v roku 2020?

Od roku 2010 sa neustále sprísňujú normy v súlade s dohodou Európskej únie o znížení emisií do roku 2020 o 20%. Zaujímavým zistením je fakt, že meraním energetickej spotreby z Rakúska realizovaným od 90-tych rokov sa ukazuje, že energetická hospodárnosť ide ruka v ruke s ekonomickou hospodárnosťou. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Revolve Design–Build (@revolvedesignbuild),

Budúci rok budú tieto normy ešte prísnejšie a otázkou teda zostáva, či budú ľudia schopní tieto normy plniť. Ako veľmi sa im to oplatí? Pozrime sa teda na túto situáciu z ekonomickej stránky. 

pasívny dom zelená lúka
Photo by @aet.home on Instagram
Priemerná slovenská domácnosť vynaloží na bývanie približne 33% príjmu.

Táto hranica je porovnateľná aj s ostatnými susednými štátmi. O niečo vyššia je v západných štátoch Európskej únie. Do týchto 33% rátame okrem samotných nákladov na bývanie (teda nájom alebo splátka hypotéky) aj energie. Dobrou správou je však to, že vlastným výberom vieme ovplyvniť kvalitu nehnuteľnosti a tiež jej spotrebu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Waymark Architecture (@waymarkarchitecture),

Pokiaľ plánujete stavať dom, je potrebné urobiť si niekoľko výpočtov ešte pred samotným začatím stavby. Môžete postupovať dvoma smermi. Buď zainvestujete do drahšieho domu, ktorý však bude mať veľmi nízke náklady a po niekoľkých rokoch bývania sa vám vrátia. Druhá možnosť je, že postavíte dom za menej peňazí. Rátať však treba s tým, že náklady na energie budú o dosť vyššie. Ktorá cesta sa oplatí viac? 

Pozrite sa aj na úlohy, ktoré musíte splniť ešte predtým, ako začnete so stavbou domu.

Stále je to tá prvá. Ak máte nízkoenergetický dom, náklady na energiu budú predstavovať len ¼ zo sumy, ktorú by ste za náklady zaplatili v klasickom dome. Možno vám to hneď nepríde veľa, ale za 10 rokov bývania si viete našetriť niekoľko tisíc eur len na tom, že ste ušetrili za energiu. Investícia navyše, ktorú ste do nízkoenergetického domu vložili, sa vám časom určite vráti a následne stále šetríte na nákladoch. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Revolve Design–Build (@revolvedesignbuild),

Na záver môžeme teda tvrdiť, že stavať nízkoenergetický dom v dnešnej dome sa stále oplatí i napriek prísnejším normám. 

Plánujete aj vy stavať pasívny dom? Na aké problémy ste najčastejšie natrafili pri plánovaní? O svoje postrehy sa môžete s nami podeliť v komentári. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie