Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Z bývalých tovární k neprekonateľnému industriálnemu štýlu

Všetko to začalo kvôli nedostatku bytov 

Tento trend začal v Dolnom Manhattane, v neskorých 60. rokoch minulého storočia. Kvôli nedostatku finančne dostupných bytov, sa najmä umelci snažili prerobiť štúdiá a staré továrne na bývanie. Takéto miesta mali nezvyčajný pôdorys, ktorý nebolo možné zariadiť ako bežné byty. 

Otvorený priestor

Od klasických apartmánov sa tieto štúdiové odlišovali najmä nedostatkom rozdeľovacích priečok a tak vznikli veľké otvorené byty. Hlavnou úlohou bolo predeliť priestor pomocou nábytku. Pracovné dosky a kuchynské spotrebiče definovali priestor pre kuchyňu, posteľ a úložné priestory za spálňu a pohovky, televízor, stôl a stoličky charakterizovali obývačkujedálňou. Rozhodujúcim faktorom je aj použitie kobercov a rôznych typov podláh, ktoré priestor opticky rozdelia. 

Otvorený priestor má mnoho výhod, hlavne keď ide o spojenú obývačku s kuchyňou. Aké to sú, si prečítate v našom článku Obývačka s kuchyňou – viac než len praktické riešenie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vintage Gentlemen (@vintage_gentlemen),

Vystavené mechanické prvky

Odhalené rúrky, ventilačné šachtypotrubia, sú priam podpisom samotného štýlu. Tie v bytoch sprvu ostali odhalené, kvôli zbytočným nákladom, ktoré by súviseli s ich zastavaním. V apartmánoch ostali priznané aj tehlybetónové plochy, aby pripomínali niekdajší vzhľad fabrík a dodávali nedokončený look. Rovnaké prvky sa dnes do bytov pridávajú aj zámerne, buď ich odkrytím, alebo napríklad v podobe poličiek, stojanov, či dokonca svietnikov

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ???? ?????? (@loft.it),

Kov a drevo 

Žiadny iný štýl nie je natoľko definovaný kovovými a drevenými elementami tak, ako práve industriálny. Kov dodáva uhladený, technickýmoderný vzhľad a drevo zas textúruhĺbku

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Loft_hangout (@loft_hangout),

Tvary 

Štýl používa najmä hranaté tvary a ostré línie. To neznamená, že sa krivkám a abstraktným objektom musíte vyhýbať. Stačí, ak ich udržíte na minime

Vintage nábytok a doplnky 

Nový nábytok a doplnky industriálnemu štýlu až tak nelichotia. Vybehnite k babke a dedkovi na povalu, alebo do najbližšieho starožitníctva bazáru. Dajte predmetom druhú šancu. Môžete ich nechať len tak, alebo sa kreatívne vybláznite a predmety vybrúste a prefarbite.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vintage Gentlemen (@vintage_gentlemen),

Pred pár rokmi mal industriálny dizajn veľký boom. Aj keď sa odvtedy trendy v bývaní posunuli iným smerom, stále sa teší veľkej obľube. To, aký mate názor na tento štýl vy, nám môžete napísať pod článok. A nezabudnite pravidelne navštevovať náš Instagram, ktorý je plný nápadov a inšpirácií. 

Baška 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 7x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie