Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Čo nesmie chýbať správnemu modernému schodisku?

Rozmýšľať treba ešte pri projektovaní

Pri stavbe schodiska je potrebné byť o pár krokov vpred. O jeho výzore sa nestačí rozhodnúť v procese stavby domu, ale mali by sme naň myslieť už pri projektovaní domu. Dôležité je zvoliť si typ materiálu, z akého sa konštrukcia zhotoví. Rozhoduje aj to, v ktorej časti domu schodisko bude, kam smeruje, či je jeho súčasťou aj podesta a zábradlie, ktoré môže byť jedno alebo dvojramenné. A to ešte nie je všetko. Uprednostníte točité schody? Siahnete po samonosnej konštrukcii? Túžite po minimalizme v podobe stupnicových dosiek zo steny? Uvažujete nad ukotvením pomocou oceľových laniek? Páči sa vám visuté schodisko? Toto je len pár otázok, na ktoré je dobré poznať odpoveď skôr, ako začnete! 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa GS FRAMELESS GLASS (@gs_frameless_glass),

Schody sa spravidla kupujú na mieru a nezriedka rozhoduje každý milimeter, najmä ak je konkrétne miesto, kde sa má konštrukcia postaviť, priestorovo obmedzené. A ak má byť výsledné dielo aj pekné a esteticky vydarené, pri výbere profesionálneho výrobcu schodov buďte pozorní a opatrní.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ELLE Decoration (@elledecoration_nl),

Ako vyzerajú schody 21. storočia?

Majstri, ktorým zveríte realizáciu schodiska, nemusia vždy mať aj umelecké cítenie. V predstihu si preto spravte prieskum, aký dizajn schodiska sa vám páči a do štúdia už prichádzajte s približnou predstavou. Aké materiály zvoliť? Drevo je v mnohých ohľadoch neprekonateľným stavebným materiálom. Aj vďaka jeho prirodzene peknej štruktúre a farbe získava interiér na vizuálnej hodnote. Dnes je moderná kombinácia dreva so sklom a kovom. Tieto materiály nachádzajú prirodzený súzvuk. Drevo pôsobí opticky teplejšie, kov zase chladivo, no a sklo tieto momenty vhodne spája a dodáva celému schodisku dojem sviežosti a uvoľnenosti tak, ako to len transparentný materiál dokáže. Takéto kombinované schodiská sa hodia najmä do moderných minimalistických interiérov. Schodisko tak bude nielen funkčný prvok, ale aj estetický

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa B I A N C A (@biancareino),

Niekoľko faktov na záver
  • Aby bolo schodisko pohodlné, odporúčané rozmery na výšku schodu sú 160 mm a jeho hĺbka by mala byť 310 mm;
  • minimálna šírka schodiska v rodinnom dome by mala byť 90 centimetrov, vo výnimočnom prípade je ešte znesiteľné schodisko šírky 80 centimetrov;
  • pri pohodlnom a bezpečnom schodisku prihliadame takisto na priestor, ktorý máme nad hlavou, keď stúpame po schodisku. Takýto priestor nazývame podchodná (210 cm) a priechodná (190 cm) výška v závislosti od toho, či ju meriame kolmo na uhol sklonu schodiska alebo plochy schodiskového stupňa.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marc-Michaels Interior Design (@marcmichaelsid),

Pomohol vám tento krátky prehľad? Sledujte naše praktické rady a nechajte sa inšpirovať aj naďalej. 

Barbara

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie