Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Pri Michalskej bráne v Bratislave sa nachádza slovenský unikát!

V starom meste na vás čaká veľa zaujímavých miest a stavieb. Je preto veľmi ľahké si tento najužší dom nevšimnúť. Turistov na tento dom väčšinou upozorní sprievodca. Ak sa však len prechádzate mestom, je možné, že ste prešli okolo neho bez povšimnutia. Výškou tento dom zapadá medzi ostatné, no vyniká svojou šírkou, ktorá je len 130 cm.

najužší dom v Bratislave
Photo by Kat
História vzniku domu

Postavili ho koncom 18. storočia, kedy uhorská kráľovná Mária Terézia po skončení tureckého nebezpečenstva vydala súhlas na zdemolovanie gotických, obranných hradieb. Vznikla tam vtedy bezvýznamná ulička, po ktorej sa prechádzala mestská stráž Bratislavy. Smerom do priestorov tejto uličky dal majiteľ domu vstavať miestnosti po jeho celej výške. Práve vďaka tomu vznikli v dome účelové priestory, ktoré sa dodnes využívajú.

Spoznajte viac „ Uáu úzkych domov“ a predveďte svoje znalosti aj pred kamošmi 🙂

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Ftáček (@miro.68),

Kde ho nájdete?

Stojí na pravej strane hneď vedľa Michalskej brány. Je „prilepený“ k Michalskej veži a nesie číslo 15. V dome bolo dlhé roky kvetinárstvo, no teraz si tam môžete kúpiť občerstvenie. V zime pred domom predávajú pečené gaštany. Opadaná omietka a znečistená fasáda by si zaslúžili opravu a revitalizáciu, no môže to byť aj poznávacím znamením, ako spoznáte najužší dom Bratislavy.

najužší dom v Bratislave sa nachádza pri Michalskej bráne
Photo by @Kat

Napíšte nám do komentára, či ste si všimli tento najužší dom pri prechádzke Starým mestom. Ak nie, skúste ho nabudúce nájsť.

Kat

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 10x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie