Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Čo je interiérový dizajn a prečo je tak podstatný?

Výtvarný prejav v jaskyni

Povolanie interiérového dizajnéra alebo interiérového architekta, ako ho poznáme dnes, patrí do pomerne mladého odborného odvetvia. Súčasťou interiérov boli však už nástenné jaskynné maľby, ktoré siahajú až do prehistorického obdobia paleolitu. Už pred 18 000 rokmi ľudia túžili niečo po sebe zanechať a skrášliť si priestory. Kultúra a umenie sprevádza človeka stáročia a objavenie jaskynných malieb napríklad v Altamire, tento názor len utvrdzujú.

Interiérový dizajn ako profesia

Od pravekých nástenných malieb sa môžeme preniesť do interiéru, ktorý nás obklopuje dnes. V súčasnosti považujeme interiérový dizajn za multidisciplinárnu profesiu, ktorá vyžaduje použitie kreatívnych, estetických a technických riešení v rámci verejných a privátnych budov. Hoci má táto profesia tak široký záber, častokrát je nesprávne považovaná za dekorácie interiéru.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa LAAN maisons studio (@__laan_maisons_studio__),

V skutočnosti je to zložitá a odborná profesia, ktorá zahŕňa prácu so špecialistami, ako sú architekti, inžinieri a ostatnými profesiami stavebného odvetvia. Netreba si to zamieňať s nejakým aranžovaním pekných doplnkov. Na pekný interiér pôsobí veľké množstvo faktorov. Treba sa v nich vyznať a správne ich v každom interiéri prispôsobiť.

Prečo je priestorové plánovanie tak dôležité?

Interiérový dizajnér zvyčajne poskytuje služby, ktoré nevyhnutne obsahujú výskum, vývoj a zahŕňa plány a návrhy prostredia interiérov s cieľom zlepšiť kvalitu života. Takisto sa touto prácou zvyšuje produktivita, hospodársky rast a chráni sa zdravie, bezpečnosť a blaho užívateľov interiérov. Interiéroví dizajnéri zohľadňujú environmentálne aspekty, udržateľnosť, kultúrne dopady. V neposlednom rade nesú veľkú zodpovednosť za to, aby sa v interiéri cítil klient/užívateľ čo najlepšie a konečný výsledok bol podľa predstáv.

O interiérovom dizajne sme sa rozprávali aj s dizajnérkou Rebekou Rihoškovou. O svojej profesii nám prezradila viac!

Aj z toho dôvodu je dôležitou súčasťou práce aj priestorové plánovanie, ktoré určuje, ako by mal byť priestor v interiéri usporiadaný a používaný. Priestorové plánovanie môže byť súčasť projektovania novej stavby alebo ako samostatný proces zameraný na efektívne a funkčné plánovanie existujúceho priestoru počas rekonštrukcie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa LAAN maisons studio (@__laan_maisons_studio__),

Dobré priestorové plánovanie môže výrazne zlepšiť pohodu a aj produktivitu užívateľov interiéru. Samotný interiér tvoria súčasti akými sú nábytok, príslušenstvo, povrchová úprava, vybavenie a zariadenie interiéru, osvetlenie, kúrenie, chladenie, vetranie, klimatizácia, požiarna ochrana a mnoho ďalších.

Dobrý interiérový dizajnér má prehľad v každej tejto odbornej súčasti a spolu s tímom ďalších odborníkov dokážu hladko spolupracovať a vytvárať kvalitné, funkčné a estetické prostredie.

skupinka mladých interiérových dizajnérov pracujúcich na spoločnom projekte
Photo by Pixabay on Pexels

O miestach a priestoroch, v ktorých bývame, pracujeme a ktoré vo voľných chvíľach navštevujeme, vypovedá mnoho. Máte svoje obľúbené verejné miesto, kde radi trávite čas? Myslíte, že ho vytvoril práve interiérový dizajnér?

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie