Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Populárna monstera je opäť v móde a valcuje Instagram

Nenáročná rastlina s deravými listami

Túžite si skrášliť interiér? Rastlina s názvom Monstera skvelá (Monstera Deliciosa) nazývaná aj filodendron zapasuje do akéhokoľvek prostredia. Stačí jej menej slnka a môžete ju položiť aj na tienisté miesto (v tmavých miestach však bude rásť pomalšie).

Listy Monstery sú výrazné a veľké. Niektoré listy majú otvory, tzv. diery. Otvory v listoch umožňujú rýchle prúdenie vzduchu. Známa je aj tým, že čistí vzduch od chemických škodlivín a vytvára v interiéri zdravé prostredie.

Monstera skvelá sa rýchlo rozrastá a preto je potrebné k nej umiestniť tyč, ktorá ju bude držať zvislo. Nenechávajte ju plaziť sa po zemi. Predsa len je praktickejšie, keď listy smerujú hore. Monstera je dlhoveká rastlina a dorastá do skutočne gigantických rozmerov. Jej rast sa však dá korigovať zarezávaním a presádzaním.

rastlina okrasná listom - monstera
Photo by Harry Page on Pexels
Ako správne presadiť túto krásku?

Potrebujete ostrejší nôž/nožničky a vázičku s vodou.

Podstatné je urobiť správny rez. Rez musí byť vždy pod vzdušným koreňom. Tento koreň má v prírode za cieľ udržiavať monsteru na strome a zásobovať ju vodou a živinami. Ak chcete rastlinu rozmnožiť, podarí sa vám to priamym rovným rezom pod vzdušným koreňom. Následne vložte koreň do vody. Stačí počkať niekoľko týždňov, aby rastlinka pustila malé korienky. Keď bude korienkov viac, presaďte výhonok do hliny. Dariť sa jej bude predovšetkým v rašelinovej pôde.

Dobre si premyslite, kam ju umiestnite, pretože jej nerobí dobre zmena miesta. Jej listy totiž nasledujú slnko a ak ju už niekde umiestnite mala by ostať na tom mieste natrvalo.

Nedávno sme priniesli článok s tipmi, ako sa postarať o rastlinku, ktorú ste si doniesli z obchodu. Ak si chcete rastlinku kúpiť, iste tento článok neprehliadnite.

Čo je o nej známe?
  • listy monstery sú mierne jedovaté, preto k nej netreba púšťať deti
  • radí sa medzi INSTA rastlinku práve pre svoj fotogenický zjav
  • je ideálna do väčších priestorov – dosahuje výšku aj 3 – 5 metrov
  • je vhodná pre pestovateľov – začiatočníkov, pretože sa radí medzi nenáročné rastliny
  • zožltnuté listy sú príznakom nadmerného polievania / rozvíjajúcej sa hniloby
  • v prípade, že začnú listy opadávať, má rastlina nevhodné podmienky okolia
  • ročne pribudnú na rastlinke 2 – 3 nové lístky
  • monstera patrí medzi rastliny okrasné listom
  • v niektorých krajinách sa nazýva aj ementálová rastlina
  • druh Monstery – Variegata, má listy sfarbené na bielo
  • ak bude mať monstera viac nepriameho denného svetla, jej listy budú viac „deravé“ a vykrojené
Kedy sa jej bude dariť?

Keď zemina, v ktorej je Monstera nasadená preschne, treba ju poliať. Suchšia pôda je znamením, že potrebuje vlahu. V letných mesiacoch jej treba dopriať viac vody a taktiež jej listy rosiť rozprašovačom. Väčším listom stačí utrieť prach aj vlhkou handričkou. Zbavíte sa nielen prachu, ale doprajete listom aj vlhkosť. Listy môžete rosiť aj keď je v miestnosti suchý vzduch (počas zimných mesiacov).

menšia rastlina monstera v interiéri
Photo byVova Krasilnikov on Pexels
Ako podporiť jej vitalitu

Monsteru je potrebné raz ročne presádzať. Monsteru presádzame vždy na jar a treba dávať pozor, aby sa vzdušné korene pri presádzaní nepoškodili. Táto lianová rastlina sa hnojí od jari do jesene 2x mesačne. V zimných mesiacoch dodatočnú výživu nepotrebuje.

krásne zelené rastliny v interiéri
Photo by Huy Phan on Pexels

Nielen nový štýl Urban Jungle priniesol monsteru opäť do našich príbytkov. S výrazným a moderným črepníkom sa jej pestovanie postupne opäť rozširuje aj pre jej skvelé vlastnosti.

Nenájdeme ju už len v kanceláriách či školách, ale aj v moderných interiéroch. Rastliny sú totiž TRENDY! Ako sa vám páči táto nenáročná rastlina? Máte ju doma, alebo si aj vy čoskoro zaobstaráte jej výhonok?

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie