Dnes je 28.apríla 2024, meniny má Jarmila

Toto ste ešte nevideli! Dom modelky je mýtické oko boha Hóra

Dom v tvare a dizajne mýtického oka boha Hóra navrhol španielsky architekt Luis de Garrido. Ten sa špecializuje na udržateľné a ekologické budovy a tak pre slávny pár navrhol “Eco-House Horus” tak, aby bol úplne energeticky, vodne a potravinovo sebestačný. Rovnako ako pri svojich ďalších projektoch sa pri riešení problémov v oblasti efektívnosti spoliehal na starostlivý bioklimatický dizajn.

Dom v tvare a dizajne mýtického oka boha Hóra
Photo by toptrendy.sk

Zástupca architektonickej kancelárie architekta Luisa de Garrido poznamenal, že táto stavba bola vzhľadom na jej vlastnosti skutočne lacná a je dôkazom toho, že absolútne sebestačná a udržateľná budova sa dá postaviť aj s nie príliš veľkými nákladmi.

Turecký ostrov Sedir, alias Kleopatrin ostrov, je letoviskom v zálive Gökova už od starorímskych čias. Piesok na pláži Kleopatra je údajne výnimočný a odlišný od ostatných pláží v okolí. Miestna legenda hovorí, že Mark Antony doviezol piesok predovšetkým pre samotnú Kleopatru, ktorá by na iný druh piesku nevkročila.

Dizajn domu

Výsledný kupolovitý dom má 25 izieb a päť salónikov, niekoľko kúpeľní, toaliet, terasy, oddychové zóny a veľkú kuchyňu s jedálňou. Čierny obrys tvoriaci väčšinu exteriérového dizajnu veľkého oka domu tvoria fotovoltaické panely, ktoré v kombinácii s geotermálnym systémom poskytujú všetku energiu potrebnú pre dom.

detail domu modelky Naomi Campbell na ostrove
Photo by toptrendy.sk

Zimné kúrenie je realizované tak, že dom je v zime teplý vďaka slnečnej energii a pomocou geotermálneho tepla. Sklenené stropy a podlahy umožňujú slnku preniknúť až do suterénu. Ide o štruktúru podobnú inteligentnému skleníku, ktorý sa zohrieva slnečným žiarením. Avšak v lete zostáva vďaka špeciálnym technológiám chladný bez využitia klimatizácie.

O inovatívnu architektúru nemáme núdzu. Pozrite sa aj na tento projekt šikovnej Slovensky. Predstavuje záchranu ľudstva a našej planéty?

Dom v tvare a dizajne mýtického oka boha Hóra
Photo by toptrendy.sk

Svoje súkromie si Naomi a jej partner pochopiteľne strážia a tak sú fotky ich domu získané len z vonkajších priestorov.

Aký máte názor vy na takúto extravagantnú architektúru? Páči sa vám alebo ste skôr zástancami klasických stavieb a diel? Podeľte sa s nami o svoj názor v komentároch.

Zdroj článku: www.toptrendy.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 5x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie