Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

O lietajúce autá je už teraz záujem. Chceli by ste také vlastniť?

Uskutočnili sa dva vzlety a pristátia. Každý let trval približne sedem minút a lietadlo počas letu dosiahlo rýchlosť 200 kilometrov za hodinu a nadmorskú výšku 304 metrov. Odhadovaný dolet lietadla je približne tisíc kilometrov a letová spotreba 18 litrov za hodinu.

lietajúce auto počas testovania na letisku v Piešťanoch
Photo by www.toptrendy.sk

Vozidlo – AirCar V5 na ceste pripomína dvojmiestne športové auto. Výnimkou je tlačná vrtuľa situovaná medzi chvostom dvojitého ramena, na ktorom sú umiestnené vertikálne stabilizátory s kormidlami. V letovom režime sa zadný stabilizátor vysúva hydraulicky, zatiaľ čo krídla v dĺžke 3,3 metra sa rozkladajú od trupu vertikálne predtým, ako sa roztiahnu o 90 stupňov do vodorovnej polohy. Transformácia auta na lietadlo trvá menej ako tri minúty.

Prototyp je poháňaný 1,6-litrovým šesťvalcovým motocyklovým motorom BMW s výkonom 104 kW, ktorý v letovom režime poháňa hriadeľ pripevnený k vrtuli. Volant sa spínačom mení na knipel, ktorý sa pripája k riadiacim plochám. Kabína auta/lietadla poskytuje priestor pre dve osoby a vyzerá dostatočne priestranne a štylizovane.

Lietadlo má hmotnosť 1 100 kg a unesie záťaž 200 kg. Spoločnosť plánuje nahradiť pohonnú jednotku BMW certifikovaným leteckým motorom z juhoafrického vozidla Adapt Airmotive, ktorý by dokázal podľa autora AirCar V5 Štefana Kleina, umožniť zvýšiť letovú rýchlosť stroja až do 300 kilometrov za hodinu.

lietajúce auto počas testovania na letisku v Piešťanoch
Photo by www.toptrendy.sk

Slovenská spoločnosť Klein Vision, ktorá projekt lietajúceho auta zastrešuje, plánuje realizovať približne 50 hodín letových testov. Čo sa týka financií, úspešný investor firmy Anton Zajac odhaduje, že na certifikáciu modelu budú potrebné dva milióny eur a ďalšie dva až štyri milióny eur na začiatok výroby. Dobrou správou však je, že už v tejto chvíli sa ozvali prví záujemcovia o kúpu unikátneho stroja.

Na letisku v Piešťanoch sa nekoná len festival Grape, ale aj testovanie lietajúceho modelu auta… Čo hovoríte vy na takúto revolúciu v doprave?

Zdroj článku: www.toptrendy.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie