Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Úspora nákladov vďaka ultranízkoenergetickému domu

Čo je tu ultranízkoenergetický dom?

Je dobré si hneď na začiatku definovať, ktoré stavby môžeme označovať a nazývať v pravom slova zmysle ultranízkoenergetické. Aby sme mohli stavbu označiť za ekologickú, musíme poznať jej ročnú spotrebu energie, ktorá sa využije na jej vykurovanie. Zjednodušene povedané, koľko v priemere kWh energie na jeden meter štvorcový za rok objekt spotrebuje. Energia sa spotrebúva na kúrenie, resp. chladenie, ohrev vody a ostatné energetické požiadavky, ako napríklad osvetlenie. Samozrejmosťou je, že čím menej energie spotrebuje, tým viac sa môže stavba pýšiť ako ekologická. Nízkoenergetické domy sú tie, ktorých spotreba energie je od 15 do 50 kWh/m².

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa CALDERON-FOLCH STUDIO (@calderonfolchstudio)

Ako docielim, aby som postavil ultranízkoenergetický dom?

Kombináciou viacerých technicko-technologických opatrení. Nezabudnite však aj na správne umiestnenie vášho domu vo vzťahu k svetových stranám. Pomôže tomu, aby sa stavba mohla stať ultranízkoenergetickou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hexa Green Architekt (@kamila.vanila)

Rekuperátor vzduchu

Jeho cieľom je nepretržite ventilovať znečistený vzduch a nepríjemné zápachy z vášho domova a nahrádzať ich stálym prísunom čerstvého vzduchu. Umožnia vám cítiť sa doma príjemne a zabezpečujú stále vetranie pri zachovaní optimálnej tepelnej pohody. Samozrejmosťou je dosahovanie minimálnych prevádzkových nákladov. Vynikajúco sa hodia pre stavby orientované blízko prašných ciest, pre alergikov a v neposlednom rade zabraňuje pravidelné vetranie aj tvorbe plesní.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jess and Derek (@mountainpassivehouse)

Solárny ohrev vody

Solárny systém dokáže ušetriť 50 – 70 % nákladov za ohrev vody počas roka, pričom v lete to môže byť pokojne až 100 %. Solárna energia poskytuje skvelú výhodu, a to tým, že je zadarmo. V letnom období nie je nutné kvôli ohrevu zapínať plynový kotol. V zimnom období zasa výborne poslúži na predohrev vody, čím znova šetríte vaše peniaze. Ohrev vody v domácnosti je považovaný za druhú najnákladnejšiu položku v našich domácnostiach. Systém funguje na princípe solárnych kolektorov, ktoré sú nainštalované na streche vášho domu. Zhromažďujú teplo zo slnka, ktoré následne využijú na ohrev vody v domácnosti. Teplá voda o teplote približne 65°C sa uchováva až do doby použitia v zásobníku.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Opulent Construct (@opulentconstruct_)

Led osvetlenie

Led alebo tiež luminiscenčná dióda je polovodič, ktorý vyžaruje úzkospektrálne svetlo pri prechode elektrického prúdu. To by bola teória. Ale čo prinesie do domácnosti využitie takéhoto osvetlenia? Oproti bežným žiarovkám ponúkajú LED-ky predĺženú životnosť svietenia až na 50 000 hodín a pritom ich spotreba elektrickej energie je veľmi nízka. Využitím led technológie v domácnosti dosiahnete až 90 % úspory energií na svietenie. Ich veľkým plusom je aj ochrana životného prostredia, nakoľko neobsahujú v sebe ortuť ani iné ťažké kovy. V neposlednom rade im hrá do karát aj ich vysoká odolnosť konštrukcie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Davide Raggi Interior Designer (@davideraggi_interior_design)

Dôvodov pre stavbu ultranízkoenergetického domu je v týchto časoch viacero. Ide najmä o poistku proti zvyšovaniu cien za energie a ochranu životného prostredia vďaka zníženej produkcii CO2 na kúrenie. Počiatočná vyššia investícia do stavby sa vám v budúcnosti vyplatí. Neustálym zvyšovaním cien za energie do budúcnosti si zaručíte, že vaše náklady v ultranízkoenergetickom dome budú vždy nižšie v porovnaní s bežnou výstavbou.

Barbara

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie