Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Denná a nočná zóna. Bungalov vs. dvojpodlažný dom

Správne dispozičné riešenia

Obytné priestory sa primárne delia na dennú a nočnú časť. Obľúbené sú obývacie miestnosti prepojené s kuchyňou predelené zväčša kuchynským ostrovčekom alebo jedálenským sedením. Interiér, ktorý sa používa počas dňa, je označený ako denný a zahŕňa kuchyňu, jedáleň, obývaciu miestnosť, komoru a sklad. V dennej časti je umiestnená aj toaleta alebo kúpeľňa, ktorá sa taktiež používa prevažne počas dňa.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cucina moderna Savosa (@cucinamodernasavosa),

Tipy pre dvojpodlažný dom

V nočnej (súkromnej) časti sa nachádza spálňa, detská izba, šatník a hygienická miestnosť. Disponujete mezonetovým bytom alebo dvojpodlažným domom? V tom prípade treba tiež zachovávať pravidlá, ktoré uľahčia aktivity a efektívne predelia obe zóny.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Be Home Comfy | Tânia Pinto (@behome.comfy),

Dennej časti je vyčlenené prízemie a nočná časť sa nachádza na poschodí. V dvojpodlažnom dome je vhodné umiestniť toaletu na obe poschodia, aby bola k dispozícii aj návšteve v dennej časti domu.

Dennú časť čoraz častejšie predstavuje otvorený priestor a prepojená kuchyňa s obývačkou a jedálňou. Umožňuje to obyvateľom domu tráviť čas spolu a byť v bližšom kontakte so všetkými členmi domácnosti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Be Home Comfy | Tânia Pinto (@behome.comfy),

Orientácia domu

Členenie domu sa prispôsobuje hlavne funkcii a miestnosti by mali byť navrhnuté tak, aby úžitková plocha plne slúžila všetkým obyvateľom domu, nech už sa jedná o bungalov alebo viacpodlažný dom.

Vhodné je orientovať dennú časť domu na juh, juhozápad alebo západ. Na okná je dôležité upevniť tienidlo vo forme žalúzií alebo markíz. Nočnú časť je zase dobré orientovať na východ, aby ste sa mohli budiť s vychádzajúcim slnkom. Správnou orientáciou domu docielite mnoho. Môžete si vychutnávať fázy dňa a zároveň aj ušetriť, pretože vďaka slnečnému svetlu a teplu ovládnete teplotu aj tieň v interiéri.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kelly ??? (@kellycamfferman),

Orientácia domu

Murovaný dom z tehál, drevostavba, či dom z pórobetónu. Pri stavbe ktoréhokoľvek domu sa kladie dôraz na termoreguláciu, vlastnosti materiálu, obnoviteľné zdroje a nulové štandardy, ktoré sú už v dnešnej dobe pravidlom. Preto si spravte prehľad a rozhodnite sa nielen podľa ceny!

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 12chairs (@12chairs_showroom),

3+2

Priestory v dome je možné rozdeliť aj do troch hlavných a dvoch vedľajších skupín. Prvú časť tvoria vstupné priestory, medzi ktoré môžeme zaradiť závetrie, predsieň a chodbu. Nasleduje kuchyňa a komora a treťou kategóriou sú obytné priestory, medzi ktoré sa zaraďuje obývacia miestnosť, spálňa, detská izba a pracovňa.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Decoregram (@decoregram),

Hygienické priestory ako kúpeľňa, sauna a toaleta tvoria samostatnú kategóriu, označovanú ako hygienická časť. Do vedľajšej kategórie patrí šatník, sklad, práčovňa a komora. Pri plánovaní stavby myslite na vzájomné prepojenie miestností a ich správnu orientáciu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Manuela Bross Innenarchitektur (@manuelabross.de),

Miestnosti v dome či byte musia mať správnu veľkosť, optimálny tvar a zároveň objem. Vizualizujte si svoje nové bývanie a rozdeľte si zóny už pri plánovaní a projektovaní domu.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie